KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Nürnbergi Lebkuchen dobozkával

Mézeskalács Nürnberg az 1300-as évek végén vált híressé puha, illatos süteményéről...


"Lebkuchen" - mézeskalács néven terjedt el. Különleges, házacska formájú papírdobozba csomagolták az illatos csemegét. Íme az eredeti recept és a dobozka szabásmintája!

DOBOZ
Anyagok, kellékek:
310. sablon 
Fotókarton
Sniccer
Félcenti széles, 20 cm hosszú piros, keskeny szalag minden egyes dobozhoz
Ragasztóstift, vagy folyékony hobby ragasztó
Cikkcakk olló
Egy 10x10x10cm-es kocka alakú dobozka (2db fotókartonból)
Pergamen papír (selyempapír) a kocka alakú belső dobozka kibéleléséhez
"Lebkuchen" - mézeskalács, vagy más sütik

Elkészítése:
1. Nyomtassuk ki a sablont tintasugaras, vagy színes lézernyomtatóval. A nyomtatást állítsuk 105 százalékra és fotókartont helyezzünk a papíradagolóba. Természetesen a nyomtatót állítsuk át előtte vastag papír nyomtatásra.
A kinyomtatott mintán a jelölő vonalak mentén, egy vonalzó segítségével, az olló hegyével "karcoljuk be" a papírt. Itt lesznek a hajtásvonalak.
Vágjuk körbe a mintát.

2. Hajtsuk be a lapokat a jelölések szerint.
 
3. A tető közepét, a jelölés mentén vágjuk be a sniccerrel.
A piros szalagot duplán húzzuk át a résen, és az alján kössünk egy csomót. Ez lesz a dobozkánk  fogantyúja.
 
4. Ragasszuk össze a dobozkát a megfelelő hajtásvonalak mentén. 30 percig hagyjuk száradni.

5. Készítsük el a 10x10x10-es kocka alakú dobozkát a fotókartonból, vagy rajzlapból.
 
6. Vágjunk ki a pergamen papírból a cikkcakk ollóval 2 db Két darab 36 cm hosszú és 8 cem széles csíkot.
A csíkokat rendezzük el keresztben a doboz belsejében.
 
7. Töltsük meg süteménnyel a belső dobozkát és zárjuk le a fedelét.
 
8. Húzzuk rá a külső, díszes ház-dobozkát.
 
9. Amennyiben úgy tervezzük, hogy a fülénél fogva hordozható legyen, a belső dobozkát a szalaggal csomagkötéssel fogjuk körbe. A csomó megkötése után a szalag két végét húzzuk át a háztető résén és itt kössük csomóra.
 
 Image
 
MÉZES SÜTEMÉNY - Lebkuchen, eredeti nürnbergi recept
Hozzávalók:
   * 50 deka finomliszt
    * 1,5  teáskanál sütőpor
    * 1 / 4 teáskanál só
    * 1 / 2 teáskanál őrölt fahéj
    * 1 / 2 teáskanál őrölt gyömbér
    * 1 / 2 teáskanál őrölt szerecsendió
    * 1 / 4 teáskanál őrölt szegfűszeg
    * 10 deka tisztított, pirított egész mandula (a díszítéshez)
    * 10 deka tisztított, pirított mogyoró (a díszítéshez)
    * 1 púpos evőkanál kockára vágott cukrozott narancshéj
    * 1 púpos evőkanál kockára vágott cukrozott citromhéj
    * 35 deka méz
    * 3 nagy tojás
    * 3 evőkanál baracklekvár
    * 2 evőkanál  tej
 
Elkészítése:
 
1. A lisztet keverjük össze a sütóporral és a fűszerekkel, a citrom, narancs héjjal.
 
2. A 3 tojást a mézzel, a tejjel, az olajjal, a baracklekvárral keverjük habosra.
 
3. Adjuk hozzá a lisztes keveréket. Dolgozzuk sima tésztává és hagyjuk legalább 1 órát hideg helyen pihenni.

4. Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki kerek  formákra.

5. Helyezzük a kiszaggatott süteményeket egy enyhén beolajozott tepsire. Díszítsük a pirított mogyoróval,  mandulával.
180 C-on süssük aranysárgára.
Elektromos sütőben 10-12 perc, gázsütőben 8-10 perc.
 
Amikor már éppcsak langyos, kenjük át a tetejét vékonyan cukormázzal, egy sütőecsettel segítségével.
 
Cukormáz: 
* 25 deka porcukor
* 2 evőkanál valódi, friss citromlé
* 2-3 evőkanál víz (vagy annyi, hogy jólkeverhető masszát kapjunk)
Egy elektromos habverővel 3-4 percen kersztül magas fokozaton keverjük, míg hófehérré válik.
 
Szerző:
Martha Stewart ötlete alapján, Mezei Katalin

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

Hírlevél

 

Videó