KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Mézeskalács angyalka és templom

Mézeskalács templom és angyalkaBükkiné Rozika szakértőnk receptje sablonnal


A templomból mindjárt kettőt csináltam, az egyik ajándék lett, a másik egy kis mécsessel szintén asztaldísz lehet karácsonykor.
Az angyalból többet készítek,mert nagyon szépen mutat a karácsonyfán.
Angyalka kiszúrót még nem sikerült vennem, ezért a kollégám segítségével készítettem egyet.
Félbevágott vagdalthúsos konzervdoboz kell hozzá és a rajz alapján fogóval aránylag könnyű meghajlítani.
A mellékelt mintákat megrajzoljuk vagy kinyomtatjuk. 
Kivágjuk és a tésztára helyezve csak körbe kell vágni

A mézeskalácshoz saját receptem van,ami alig tér el a mézeskalács fűszerkeverék tasak hátulján található recepttől.Azt is kipróbáltam már, de csak egy fajta lisztből és nagyon jól sikerült.

Kis adaghoz való alapanyagok:
  1/4kg méz
  1/2 kg liszt
  10 dkg vaj vagy margarin
  10 dkg cukor
  1 egész tojás
  2 tojás sárgája
  1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
  1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  1 kávéskanál őrölt fahéj.
  327. angyalka minta
  328. templom minta

Elkészítése:
A meleg mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi anyagot és egy kevés tejfölt, hogy a tészta ne legyen túl kemény.Kb. fél cm vastagságúra kinyújtani, különböző formákkal kiszúrni,tojás sárgájával megkenni, előmelegített sütőben rövid ideig sütni.Mikor az alja rózsaszin, vegyük ki. Ne várjuk meg, hogy a teteje is megpiruljon,mert akkor már megégett.

Cukormáz:
1 tojás fehérjéhez 12 dkg porcukrot adunk, kemény habbá keverjük.

A kisült tésztát (lehetőleg a sütés után egy nappal) ezzel díszítjük -nejlon zacskóba tesszük,  lehetőleg csak az egyik sarkába, szorosan összetekerjük,hogy a habnál ne legyen levegő.
Pici lyukat vágunk a zacskó csücskén és már "írhatunk" illetve díszíthetünk is vele.
Ha egy kicsit fáradt már a kezünk és remeg,akkor ajánlatos pici pontokkal körberajzolni a figurákat.

A templomot pirított cukorral (karamell) ragasztottam össze.
Nagyon forró, vigyázni kell,nehogy a kezünkre cseppenjen.

Hamar megragad, hátránya annyi, hogyha karácsonyra készítjük és még januárban is gyönyörködnénk benne, akkor bizony már nem olyan kemény az a karamell.
Tovább tart a művünk, ha a cukormázzal ragasztjuk össze,itt viszont várni kell, amíg megkeményedik.
A ragasztás után még mindig szépíthetjük a cukormázunkkal, ha itt-ott lefolyt volna a karamell.

Ha megtetszett, jó sütögetést kívánok, biztos,hogy sikerül és nem utolsó sorban nagyon finom!

Üdvözlettel
Bükkiné Rozi

templom

templom4

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

Hírlevél

 

Videó

Loading ...