KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

A legfinomabb Sztroganoff

Image Többféle Sztroganoff receptet kóstoltam már, de mind közül a legfinomabb ez.

 A receptjét jónéhány évvel ezelőtt egy mesterszakács barátomtól sikerült megtanulnom. Mivel időközben jócskán meggazdagodott és már csak hobbiból főzöget, talán nem haragszik meg érte, hogy közkinccsé válik különleges receptje.
Az alaprecept bélszínről szól, de isteni finom csirke, vagy pulykamellből is, csak ezeket tovább kell párolni.
Vegetáriánusok húsok nélkül, apró füstöltsajt kockákkal készíthetik, amit  a kész,  forró mártásba dobnak. Csak egyszer szabad forrón megkavarni és az újramelegítésnél se olvasszuk fel a sajtot!

Hozzávalók:
* 50 deka bélszín
* 50 deka friss gomba
* 4 nagy fej vöröshagyma
* 15 deka főtt, füstölt császárszalonna
* 20 deka csemege uborka
* 1,5 dl olivaolaj (vagy 15 deka vaj)
* 1 púpos kávéskanál durvára darált feketebors
* 3 evőkanál mustár
* 5 dl tejszín, vagy tejföl
* cca 2 kávéskanálnyi só

Elkészítés:
Egy serpenyőt és egy lábast késztísünk elő.
Tisztítsuk meg a zöldségeket, mossuk meg a húst, majd itassuk le róla a vizet.
Vágjuk a húst  újjnyi csíkokra.
A szalonná és az uborkát apró kockákra, a hagymát és a gombát vékony szeletekre.
A serpenyőbe tegyük az olaj felét és a húscsíkokat pirítsuk körbe. Vigyázat! A bélszínt nem szabad sokáig sütögetni, párolgatni!
Nagyjából 5 perc múlva vegyünk ki egy csíkot, vágjuk ketté. Ha nem vörös a közepe és kóstolásra finom puha, akkor máris húzzuk félre a tűzhelyről és finoman sózzuk meg, keverjük át.
*Természetesen csirke-, pulykamellnél még az átsütés után fedő alatt és megsózva, párolni kell, míg finom omlóssá válik.

Öntsük a lábasba a  lábasba a maradék olajat és forrósítsuk fel. Dobjuk rá a szalonnát, pirítsuk át kissé és tegyük hozzá a hagymát.
Ezt is hagyjuk kissé sülni és mikor már kezd üvegesedni, hozzátesszük a gombát, sót, borsot.
fedjük le és hagyjuk 10-15 percig főni (pótoljuk vízzel, ha elfogyott a gomba saját leve).

Tegyük hozzá az uborka kockákat és 1-2 percig dinszteljük, majd adjuk hozzá a mustárt. Kevergessük 2-3 percig, majd dobjuk rá a félretett, megpirított húst.
Keverjük át 1-2 percen keresztül.
Végezetül öntsük rá a tejszínt, vagy tejfölt. Forrósítsuk fel, de nehogy rotyogtatni kezdjük percekig! Ahogy felforrósodott, kapjuk le a tűzhelyről.
Kóstoljuk meg a mártást. Ha kissé sótlan, szórjunk bele még keveset, ha nagyon savanyú, keverjünk el benne 2-3 kockacukrot (még forrón).
Aki a sűrű mártást kedveli, a tejszínbe (tejfölbe) keverjen bele 1 púpos evőkanál lisztet (vagy rizslisztet, étkeési keményítőt), 2-3 evőkanál vizzel elkutyulva a masszát.

Köretnek ajánlom:
Kockára vágott krumplit főzünk puhára gyengén sós vízben (de ne szétomlósat).
1 deci olivaolajat forrósítunk egy serpenyőben és erre dobjuk rá a kifőtt burgonyát.
Süssük pirosra minden oldalukat. Ez bármikor újramelegíthető, mikrózható, nem veszíti el ízét, állagát.

Tálaljunk mellé főtt zöldségeket is!

Jó étvágyat hozzá!

 

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

Hírlevél

 

Videó

Loading ...