KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Varázslás mozaikkal

ImageRégi, megunt bútorokat, berendezési tárgyakat frissíthetünk fel ezzel a technikával.

 ImageA lomtalanításból két trófeával cuccoltam haza. Az egyik a 70-es évekből származó ál-koloniál lámpa, a másik a 60-as éveket stílusát idéző rozsdás kis telefonasztalka.Tavasz óta lapultak a pincémben. Most, hogy hétvégén azonban rászántam magam az átalakításukra.
Az utóbbi időben nagy felfedezésem a mozaik. Kellemesen mutatós felületeket lehet létrehozni vele.
Image1.Az előszoba tükröt is ezzel az eljárásal dekoráltam.
Egy megfelelő méretű farostlemezt vágattam. Tükörlapokkal lefedtem (PalmaTex erősragasztót használtam a rögzítésre). A tükörlap és a farost széle közötti területre mozaik kockákat ragasztottam. A hézagot fehér fugázóval töltöttem ki.
A mellékelt képen látszik a tükör.

Image2.Az állólámpa kopottas lakkrétegét finom csiszolópapírral átcsiszoltam, portalanítottam. Limit nevű, selyemfényű fehér olajfestékkel átkentem. Száradás után a kis körperemre mozaikot ragasztottam és fugáztam.
Már csupán a lámpabúrát kellett kiokoskodnom. Erre a célra az IKEÁ-ban találtam egy hosszúkás formájú rizspapír lámpaernyőt. Eredeti rendeltetése szerint az alja felé bővülne, én viszont megfordítottam, így egyénibb és főleg rövidebb lett a lámpám.

Image3.A telefonasztalka elég csúfosan nézett ki, mikor rátaláltam.
A rozsdát durva csiszolópapírral szedtem le róla.
Utána Hammerite fémfestékkel vontam be.
Az asztalka lapját mozaikkal dekoráltam.ImageFelhasznált anyagok:
* mozaik lapocska
* FBS Szlikonos ragasztó
* fugázó por
* víz
* zománcfesték
* spakli
* szivacs
 


Letisztítjuk Domestossal a felületet és hagyjuk megszáradni.
A lapocskákat egymástól kb 1 mm-re a szilikonos ragasztóval felragasztjuk és hagyjuk megszáradni. A szilikonos ragasztót egy műanyag kanálka végével kenegetjük fel a mozaik lapocska hátoldalára egyenként. Figyelem! A barázdált oldal a háta  és a sima a "színe"!

Félóra múlva a fugázóport annyi vízzel keverjük el, hogy tejfölsűrű legyen. Keverhetünk bele egy kevéske színes akrilfestéket is, ha nem tetszik a fehér fuga.
A spaklival felhordjuk a felületre a fugázó masszát  és elegyengetjük, hogy mindenhova jusson.
 
ImageA fölösleget óvatosan visszakaparjuk a spaklival. Hagyjuk szikkadni félórát, majd egy nedves szivaccsal áttöröljük, hogy a egyenletes legyen a fugákba rakódott anyag.
2-3 óra múlva, amikor már száraz, fehér (vagy színes) por fedi már csak a felületet, egy nedves szivaccsal újra áttöröljük.
 
 
Ennek a három tárgynak az elkészítésével, illetve átalakításával egymással harmonizáló berendezési tárgyaim lettek, amik határozottan fokozzák a lakásom egyedi báját. Ráadásul töredékébe került, mint amennyi újonnan lett volna.

Tehát, ajánlom figyelmetekbe a régi, kopottas tárgyak újraalkotását!
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

Hírlevél

 

Videó

Loading ...