KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

A kreatív ember otthona

furdo180Németné Wéber Gabriella írása Nike sneakersAsics Onitsuka Tiger
A lakás az ember személyiségének, gondolkodásmódjának, érzésvilágának tükre, életmódjának lenyomata. Az otthon és lakója szoros kölcsönhatásban van egymással, tehát az otthonunk változtatása hat ránk testi, lelki és szellemi szinten is. Így a tárgyi környezet energiája akár az ember egyes tulajdonságaira is hathat, így például a kreativitásra.

Adottság vagy fejleszthető?

A kreativitás minden ember veleszületett képessége, viszont az, hogy ki milyen mértékben használja ki, függ neveltetésünktől, környezetünktől, viszonyulásunktól stb. A kreativitás csírája biztosan kivirágzik azoknál az embereknél, akik gyermekkorukban (főként az óvódás, években) megkapják azt a szabadságot, támogatást, nyugodt légkört, ami az alkotáshoz szükséges. Nagyon jó, ha a gyermekek teret kapnak a kötetlen játékhoz (főleg 7 éves korukig – Molnár V. József nyomán) és részt vesznek szabad szellemű beszélgetésekben, ahol kimondhatják gondolataikat.  Egy felmérés szerint nagyon sok kreatív embernek boldogtalan gyermekkora (pl: családi problémák, válás stb.) volt, s éppen emiatt más szemszögből tekintenek a világra.

Milyen a kreatív ember?


A kreatív ember könnyen változtat, rugalmas a hozzáállása, könnyen, gyorsan reagál új helyzetekben. Nyitott, kíváncsi, érdeklődő, fogékony, újító, alkotó típus. A kreativitás az embernek az a szellemi képessége, hogy valami újat hozzon létre, mert a kreatív ember meglátja azt, amit az átlagember nem. A kreatív emberek általában sokat dolgoznak, sokat foglalkoznak egy-egy terület megismerésével és az esetek többségében csak ezt követően alkotnak egyedit. A szabályokat sokszor nem fogadják el, s rendszerint saját megérzéseikre hallgatnak.

Tippek a kreatív otthon kialakításához

1. Az alkotó emberek otthona általában szellős, világos, tágas, sok esetben jellemző a nagy belmagasság. Ahhoz, hogy teret kapjon a fantázia ne zsúfoljuk túl a lakást. A tárgyak lekötik, eltérítik a gondolatokat.

2. A könnyen mozdítható bútorok, akár a többfunkciós megoldások utalnak tulajdonosának rugalmas gondolkodásmódjára. A mozdíthatatlan, nehéz „bebetonozott szekrénysorok, ágyak stb.”bútorok a röghöz kötött, „gyepes” gondolkodásmódot tükrözik, s tulajdonosuk általában jó szabálykövető és monotóniatűrő képességgel rendelkezik.

3. A művészek különösen kedvelik a tetőtéri lakásokat sok-sok tetőablakokkal. A magyar térrendezés szerint a tetőtér a felső csakrák (energiaközpontok) helye a lakásban. A harmadikszem csakra és a koronacsakra kiegyensúlyozott működése szükséges az alkotáshoz. Ahhoz azonban, hogy a fantázia ne csapongjon és az alkotó fantázia megvalósuljon, szükséges a gyökércsakra stabilitása is. Emiatt a tetőtéri lakásokban különösen fontos, hogy a padló színe sötétebb legyen a fal és a mennyezet színénél, a legjobbak a földszínek.

4. A kreatív ember otthonában találkozhatunk eredeti megoldásokkal, ami egyéniségét tükrözik. Ilyen lehet pl.: egy varrógépállványból készített virágtartó, egy ötletes épített zuhanykabin stb. A falon, polcokon sok esetben láthatunk a kézzel készített tárgyakat. A magyar térrendezés elvei szerint nagyon jó hatású, ha olyan tárgyakat helyezünk el lakásunkban, amelyeket szeretettel, pozitív gondolatokkal készítettünk. A pszichológusok szerint a kézimunka, az alkotótevékenység a depresszió hatásos ellenszere, gyógymódja.

5. A magyar térrendezés szerint az emberi kreativitás az otthonunk keleti részéhez kapcsolható. Ha van rá lehetőségünk helyezzük ide az íróasztalt, varrógépet stb. A legjobb, ha egy saját hobbisarkot tudunk kialakítani, ahol zavartalanul tudunk tevékenykedni. Ideális esetben otthonunk keleti részén kap helyet a gyermekszoba, ahol sokféle kreatív tevékenység folyik. A gyermekek nagyon fogékonyak az őket körülvevő erőkre, ezért az ő birodalmuk berendezésénél különösen érdemes figyelembe venni a magyar térrendezés elveit.

6. A nyugodt, inspiráló környezetben az ember képes alkotókészségét kibontakoztatni. A magyar térrendezés a halvány pasztellszínek alkalmazását javasolja a lakásban. A narancs szín serkenti a kreativitást, válasszuk szolidabb árnyalatait.

Németné Wéber Gabriella
+36 309 167 618
Térrendezés tanfolyamok folyamatosan

furdo300

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...