KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Halloween ötletek

Potpouri töklámpás és tökös muffin

Halloween tök Az RTL Stúdió stábja körében is igen nagy sikere volt ezeknek az ötleteknek
Buy KicksNike News

Film az elkészítéséről és egyéb öszi ötletek a YouTube-on

Anyagok, kellékek:

* 1 db kisebbfajta Halloween tök (vagy dísztök)
* erősebb evőkanál
* sniccer
* filctoll
* fahéj
* Halloween minták (pl. 170., 173. mita)
* Fahéj (őrölt)
* mécses

Elkészítése:
ImageA tökre filctollal felrajzoljuk a mintát (pl igazán szép a 173-as számú kelta minta!)
Választhatunk egyszerű karikákat is a felületre, ha gyorsan szeretnénk végezni a projekttel.

A sniccerrel cakkosan, vagy egy késsel egyenes vonalban levágjuk a tök tetejét.
A kanállal először eltávolítjuk a magokat.
Készítsünk elő egy nagyobb tálkát, amibe a kivájt tökhúst gyűjtjük. Ebből ugyanis isteni finom muffin lesz!
A tálkába öntsük egy citrom levét.

Kezdjük kivájkálni a tököt, oly módon, hogy jobbkézbe fogva a kanalat (balkezesek fordítva)
Az aljánál kezdve,  soronként kis körvonalban haldunk, magunk felé húzkodva a kanalat.
Így módszeresen nagyjából 0,5-1 centis falvastagságot próbáljunk kialakítani.
Persze ne egyszerre! Többrétegnyi körkörös vájás - kb 3-4 nekifutás kell majd!
Ha elégedettek vagyunk az eddigi munkánkkal, jöhet a minta kivágása a sniccerrel!

Ezután a tetejét is vékonyra faragjuk, majd bedörzsöljük a fahéj örleménnyel.
Tegyük az aljára a mécsest és gyújtsuk meg!
A tetejét helyezzük rá.

Hamarosan az egész lakást bejárja majd a kellemes fahéj illat. Egy bedörzsölés 1-2 napig tart.. Maga a tök-kompozíció 1-2 hétig is szép maradhat

A Halloween-tökös muffin receptje:
Miközben vájjuk a tököt, a citromlével menetközben néhányszor keverjük át a kiszedett terméshúst.
Ezután gyenge tűzön, kevergetve pároljuk 10-12 percig. Felhasználás előtt hűtsük le!
A sütihez fel nem használt megpárolt tököt tegyük a mélyhűtőbe porciózva (25 dekánként).
Remekül felhasználható  a következő sütihez!


Hozzávalók:
* 20 - 25 deka tökhús
* 1 citrom leve
* 2 db tojás
* 20 - 25 deka méz
* 10 deka vaj
* 5-6 deci tej
* 25-30 deka liszt
* 1 csomag sütőpor
* 1 púpos evőkanál őrölt fahéj
* 3 púpos evőkanál kakaó
* 3 púpos evőkanál zsemlemorzsa
* 1 tábla csoki (mogyorós csoki is lehet)

Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 C-ra.
Előkészítünk egy 12 db-os muffin tepsit vajjal kikenve, majd zsemlemorzsával megszórva.
A vajazás után tegyünk mindegyikbe egy evőkanál zsemlemorzsát és rázogassuk, forgassuk a formát, hogy az oldalfalaira is jusson belőle. (Én a kád fölött szoktam, hogy kevesebbet kelljen takarítani)
A morzsával sütött muffin klasszisokkal finomabb és OLCSÓBB!, - mint a  papíros! Nem ragad bele, ne féljünk!

A citromlével és fahéjjal elkevert tököt lefedve a legkisebb lángon pároljuk 12 percig. Közben kevergessük néha, hogy le ne égjen!

Egy tálba beletesszük a felolvasztott vajat, a tojást, a mézet.
Ehhez hozzáadjuk a párolt, lehűtött tököt, és az egészet összeturmixoljuk botmixerrel.
Villával is szétnyomogathatjuk, mert a Halloween tök húsa foszlós.
A  végén adjuk hozzá a tejet.

Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, zsemlemorzsát, apróra vágott csokit.

A lisztes keveréket hozzákeverjük egy fakanállal a sütőtökös alaphoz, majd az így kapott masszát a muffinformákba töltjük.
Ha túl sűrűnek találjuk, vagy túl hígnak, a zsemlemorzsával és  a tejjel variálva javítsunk az állagán. Nagyjából tejfölsűrűségű legyen! Nem igazán lehet elrontani!

Kb 20-25 perc alatt süssük készre a muffinokat a legalább 5 percig előmelegített, 200 C-os sütőben.
 
Ha nem akarunk muffin formával vacakolni, akkor egyszerűen egy nagy, lapos tepsibe öntjük a masszát (vajazás, morzsázás után!) - és ugyanúgy kisütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk.
 
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó