KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Apró kreatív ötletek

Étel, ital gyertyából

Étel, ital gyertyából Gyenis Bernadett ötlete
Best Authentic SneakersAir Force 1
Egy-két gyertyaöntési ötletet szeretnék bemutatni. Első látásra italnak tűnnek, elkészítésük egyszerű bár kissé időigényes. Talán megéri fáradoznunk.
Az elkészítés módjáról itt található film, - Gyertyaöntés címen

Anyagok, kellékek:
* viasz granulátum, vagy gyertyamaradékok
* vastag falú pohár
* kanóc
* hurkapálca
* gyertya színezőanyag, vagy zsírkréta (2 deci olvadt viaszhoz kb 2  centis zsírkréta)
* habverő
* kanál
* edények
* kés
* szárított citrom karika
* műanyag tojástartó
Elkészítése:
Ha elérte a megfelelő hőfokot, lassan a poharakba öntjük .
Hogy jó-e már, egy kanál segítségével ellenőrizhetjük. Amennyiben nem vonja be a kanál felületét akkor megfelelő.
Néhány gyertya elkészítéséhez szükségünk lesz felvert viaszra, ezt a hógólyó gyertyánál leírt módon készítjük el.
A kanócot a képen látható módon hurkapálcikával rögzítjük.

Image

Ha elérte a megfelelő hőfokot, lassan a poharakba öntjük .A hőfokot egy kanál segítségével ellenőrizhetjük, ha nem vonja be a kanál felületét a hőfok megfelelő.
Néhány gyertya elkészítéséhez szükségünk lesz felvert viaszra, ezt a hógólyó gyertyánál leírt módon készítjük el.
A kanócot a képen látható módon hurkapálcikával rögzítjük.
 
Image
1.Eper turmix:
A kanócot rögzítjük a poharat lassan felöntjük rózsaszín viasszal, ha megdermedt eltávolítjuk a pálcákat és felvert viaszt kanalazunk a tetejére. Erre egy kanállal rózsaszín viaszt csorgatunk. Egy barna zsírkrétát késsel kissé megkaparunk,a leeső darabkákat a gyertya tetejére szórjuk.
 
Image
2.Kóla:
A viaszt sötétbarnára színezzük,pohárba öntjük.
Egy lapos edénybe fehér viaszt öntünk, mielőtt teljesen megdermedne éles késsel kockákat vágunk belőle.
A barna viaszt kicsit dermedni hagyjuk majd a kockákat belenyomjuk.
A pohár szélére szárított citrom karikát teszünk.
 
3.Sör:
A viaszt megszínezzük citromsárga, okkersárga, narancssárga zsírkrétákkal, majd pohárba öntjük.
Ha megdermedt felvert viaszt kanalazunk a tetejére. Még eredetibb hatást érünk el ha az alsó részt viasz szeléből készítjük el.
 
Image
4.Forró csokoládé:
Úgy készítjük el mint az "eper turmixot"
 
5.Fagylalt:
A maradék viaszokból műanyag tojástartóba öntjük, ha megdermedtek a "fél gombócok" pohárba tesszük őket.A kanócot a gombócok közé nyomjuk,majd viaszt öntünk rájuk.Felvert viasszal és zsírkréta darabkákkal díszítjük.
 
6.Desszert:
a kanócot rögzítjük a pohárba tetszés szerinti színű viasz rétegeket öntünk.Minden réteget dermedni hagyunk mielőtt ráöntenénk a következőt.
 Image
7.Koktél:
A kanóc rögzítése után citromsárga viaszt öntünk a pohárba, mielőtt megdermed citrom karikát nyomunk bele.
Egy hurkapálcát fehér viaszba mártogatunk, ennek segítségével díszítjük a pohár szélét.
 
8.Habos desszert:
Úgy készítjük mint a "desszertet",tetejére felvert viaszt kanalazunk,zsírkréta darabkákkal díszítjük.
Image

Az eszközeink tisztítása a következő módon történik: forró vízfürdőbe  állítjuk éshamár leolvadt  aviasz róla, egy papírtörlőveltisztára törölgetjük.
Utána még melegvízzel és bőséges mosószerrel átmossuk.
Nem mérgező (a zsírkrétás változat sem. Természetesen azért jól mossuk át, ha étkezésre is használt eszközökkel dolgozunk!
A ruhából forró vasaló és rajzlap, vagy itatós papír segítségével (amit  a vasalótalp és a textília alá helyezünk, majd benzines vattás áttörléssel tüntethetjük el véglegesen a viaszfoltokat.
 
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó