KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Csipkézett tojások Húsvétra

bosch3380 A csipketojások készítője: Dürvángerné Gál Magdolna
best Running shoesAir Max 1

Különleges húsvéti ajándékötlet, amely garantáltan elkápráztat mindenkit!
Ezeket a csodálatos tojásokat bárki elkészítheti a Bosch - Dremel eszközeivel.

Húsvétkor általában festjük, vagy hímezzük a tojásokat, és különféle kompozíciókban dekoráljuk velük lakásunkat. 2011. tavaszán a Dremel bemutatja a legújabb trendet, a csipkézett tojásokat. Festékre ezúttal nem lesz szükség, a tojások természetes szépségükben kápráztatják el vendégeit, emellett a csipkézett tojások különleges személyes ajándékként is szolgálhatnak.

bosch32

Szükséges eszközök:
Dremel 300-as multifunkciós szerszám
Dremel 225-ös flexibilis szár szerelvény
Dremel 4486-os multitokmány
Dremel 7103-as gyémántcsiszoló szár
Dremel 628-as precíziós fúrószár készlet 0,8 vagy 1 mm-es fúrószára
Dremel Ragasztópisztoly 910/940, átlátszó többfunkciós ragasztórúddal

Kifújt tojás (libatojás az ideális, de az egyszerű tojáson is kivitelezhető)
Ceruza
Dekorszalag


Első lépés
A kifújt, száraz tojáshéj közepére ceruzával húzzon körülbelül egy egy-centiméteres sávot, majd jobbról és balról rajzoljon még egy-egy vonalat ugyanekkora távolságban.
A középső sávban húzzon vízszintes vonalakat, a lenti képnek megfelelően. A tojáshéj oldalára rajzoljon fel virágmintát.   

bosch38

Második lépés
Helyezze a 4486-os multitokmánnyal ellátott 225-ös flexiszárat a Dremel 300-as multifunkciós szerszámra, a 7103-as gyémánt csiszolószárral.
A tojásra merőlegesen tartva a gyémánt csiszolószárat fúrjon a szélső rajzolt sávokban középen egy lyukat, majd e fölé és alá két újabb lyukat, és végül az oldalára két-két lyukat.
Ezek alkotják a virágok szirmait. Ezután a tojáshéj középső részére is készítsen egy ilyen kis virágot, amely a nagy virág közepe lesz majd.
A tojást tartsa óvatosan, de biztos kézzel. A gyémánt csiszolószárat helyezze finoman, nem erőltetve a tojáshéj felületére, és engedje, hogy a fej lassan lyukat fúrjon a felületbe. Így éri el, hogy a készülő csipkeminta széle nem pattan ki, és szép éle marad a furatnak.

bosch40


Harmadik lépés
A harmadik lépésben szintén a 7103-as gyémánt csiszolószárral dolgozzon, ám ezúttal ne fúrásra alkalmazza azt. A második lépésben kifúrt kis virágminták mellé marjon újabb virágmintákat a 7103-as gyémánt csiszolószárral. Ügyeljen, hogy ne törje át a héjat, a legszélső sor felületmarással készüljön.

bosch36

Negyedik lépés
Tegye a tojást még érdekesebbé, látványosabbá és borítsa be azt teljesen minél több méretű metszéssel. Cserélje ki a multitokmányban a 7103-as gyémánt csiszolószárat 0,8 vagy 1 mm-es precíziós fúrószárra a 628-as készletből. Ezután a tojáshéj középső, fő mintája valamint a mart virágminták közé fúrjon sugarakat. Majd az első lépésben megrajzolt, a tojás középső részén található szalag bújtatólyukait is készítse el ezzel a precíziós fúrószárral. Ez az igen vékony fúrófej alkalmas arra, hogy a már kifúrt virágmintákon finomításokat hajtson végre.

bosch39

Ötödik lépés
A tojáshéj belső hártyáját áztassa fél napig fertőtlenítőszeres vízben. Így a tojásforgács lepereg a belső részéről. Ezután a dekorszalagot fűzze át a tojáson, és a Dremel 910-es vagy 940-es ragasztópisztoly és a többfunkciós ragasztórúd segítségével rögzítse a tetején azt, vagy egy már előre megkötött masnit is ragaszthat a tojás tetejére.

bosch37

Kész húsvéti csipketojások

bosch35

bosch33
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...