KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Rongygiliszta

Image A legtöbb gyerek iszonyodik a gilisztától, pedig nagyon hasznos állatka. 
Szerettesük meg velük!

Kellékek:
- egy kis darab karton
- toll, vagy ceruza
- rózsaszínű textilhulladék
- tű, cérna, olló
- szivacsdarabka
- filctoll

Elkészítés:
A kartonból vágjunk ki egy tetszőleges méretű kört, ez lesz a giliszta szelvényeinek sablonja. Az elkészült szelvények átmérője körülbelül fele akkora lesz, mint a sabloné, tehát ennek tudatában válasszuk meg a méretet.
A sablont helyezzük a rongyra és rajzoljuk körbe. Jó sok kört rajzoljunk, hiszen minél több szelvényünk van, annál hosszabb lesz a gilisztánk. A fejnek rajzoljuk egy körülbelül dupla akkora kört. Ha ezzel megvagyunk, vágjuk ki a gilisztánk "alkatrészeit".
A következő lépés, a munka türelmi része, hiszen a szelvényeket egyenként, kézzel kell megvarrnunk. Ilyenkor a gyereknek nem muszáj velünk maradnia, nyugodtan elmehet játszani.

Az ügyesebb, nagyobb gyerekek természetesen segíthetnek a varrásban. Egy kis darab cérnát fűzzünk a tűbe, vegyünk a kezünkbe egy kört, és a szélétől kb. 2-3 mm-re egyszerű fércöltéssel varrjuk körbe. Ha ezzel megvagyunk, óvatosan húzzuk össze, mint egy tornazsákot, majd a kilógó cérna két végét csomózzuk meg. A felesleges cérnát vágjuk le, és lapítsuk ki a szelvényt.

Mikor az összes szelvénnyel készen vagyunk, varrjuk meg a fejrészt. Ez ugyanúgy készül, mint a többi rész, de az összehúzás előtt ki kell tömni egy szivacsdarabbal, vagy rongyhulladékkal.

Ha megvagyunk az összes alkatrésszel, már csak egy lépés választ el a gilisztától: egy vastagabb fonálra, vagy erős cérnaszálra fel kell fűznünk a szelvényeket. Ügyeljünk arra, hogy mindig a szelvény közepébe szúrjuk a tűt. Végül felvarrjuk a fejet, és megrajzoljuk az arcot filctollal.
Ha elég bátrak vagyunk, kísérletezhetünk más állatok készítésével is.
Jó munkát!


Arnold Mónika
KreatívCafé szakértő
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

Hírlevél

 

Videó

Loading ...