KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Kókuszdiéta

Image Az állati táplálékokkal foglalkozó emberek már régóta jól tudják, ha növényi olajokkal etetik az állataikat, azok sok zsírt szednek fel, és a húsuk is elzsírosodik.

latest Running SneakersAir Jordan 1

Amennyiben kókuszolajjal táplálják őket, a húsuk sovány, zsírtalan marad.

Mi a helyes megnevezés Kókuszolaj vagy kókuszzsír?
A kókuszolaj/zsír olvadás pontja 24.5 C fok.  Azért nevezik sokszor olajnak mert termőhelyén folyékony de szerkezetileg 90%-ban telített zsír és a hőmérséklettől függ az állaga.

Csak vegyileg kezeletlen tiszta kókuszzsírt érdemes használni. A kókuszzsír egyik fontos anyaga a laurinsav, ami nagyon ellenálló a hőhatásokkal szemben de érzékeny a vegyi anyagokra. A feldolgozás során a nagyobb mennyiségű zsír kinyerése érdekében elterjedt módszer a vegyi anyagokkal történő feldolgozás, ahol sérül a zsírsav összetétele és szerkezete ezért nagyon fontos a feldolgozás technológiája, a jó zsírsav megőrzése miatt!

Egy kis tudományosság:

A kókuszolaj a közepes lánchosszúságú zsírsavak csoportjába tartozik.
Vagyis  triglicerideket tartalmaz. Ezek a zsírsavak különböznek a növényi olajokban található hosszú láncú zsírsavaktól. A legtöbb növényi olaj hosszabb láncú zsírsavakból épül fel. Ezek a testben zsírként tárolódnak, míg a a közepes hosszúságúak energiává alakulnak át, és gyorsan elégnek a szervezetben.

Hogyan használjuk a kókuszzsírt?
Sütésnél, fűzésnél ugyanúgy használjuk, mint más olajakat, de kevesebb mennyiség is elegendő. Keverhetjük olivaolajjal, vagy egyéb olajokkal is.

 

A kókuszolaj többszöri sütést is lehetővé tesz, mert szerkezete nagy hőhatásra sem változik és nem keletkeznek káros dioxinok. Nem kell hűtőszekrényben tartani, nem romlik, nem avasodik. >
Kókuszzsírból kétféle kapható

1. Szűrt kókuszzsír (inodore): szagtalan íztelen magas laurinsav tartalmú termék. Kiváló sütéshez / fritőz/ főzéshez  és bármilyen étel készítéséhez  semleges íze miatt.

2. Szűz kókuszzsír ( virgin. extra virgin) :
Kellemes kókusz illatú és aromájú magas laurinsav tartalmú termék. Kiváló főzéshez, pároláshoz és külsőleg,  bőr, haj kezeléshez.

Fogyás mellett a további előnyei:
    * Immunerősítő
    * Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
    * Segíti a Candida gomba elpusztítását
    * Segíti a tápanyagok felszívódását
    * Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
    * Nem emeli a rossz kolesztein szintet
    * Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsírt ajánlott
    * Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
    * Könnyen beilleszthető a napi használatba
    * Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható( kávé stb)
    * Kiváló haj és bőrszépítő anyag >

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...