KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Tulipán, mint női szimbólum...

0tulip180Hová tegyük a lakásban?  Mit erősíthetünk vele? latest jordansNike
Azt gondolom, hogy a tulipán a kertben a legszebb, amikor a nap rásüt és gyönyörűen pompázik a természetes környezetben. Ha nincsen kiskertünk vagy teraszunk, akkor is behozhatjuk a lakásba ezt a szép virágot, de ha éppen elvirágzik sem kell elkeserednünk, mert díszíthetjük vele lakásunkat más formában is. Rajzolhatjuk, festhetjük, hímezhetjük, faraghatjuk az egyes tárgyakra, de ha éppen ékszert szeretnénk készíteni, azt is díszíthetjük ezzel a motívummal. A következő cikkből megtudhatjuk, hogy az egyes változatokat hová érdemes elhelyezni, hogy a megfelelő hatást érjünk el.

Mit jelképez a tulipán?

A tulipán mint női szimbólum többféle jelentéstartalommal bír. A színe a magyar népművészetben jellemzően piros, ami az érzékiségre, a szerelemre is utal. Mint termékenységszimbólum gonoszelhárító szerepe van, azért is faragták régen kapukra.

A használati tárgyakra is faragták, mint pl.: a ládára (tulipánosláda), továbbá hímezték terítőkre, ágyneműkre, ruhákra. Karpereceket, ővveretek és szíjvégek kedvelt díszítő motívuma. Edényeken is találkozhatunk ezzel a virággal, a korondi fazekasság fő díszítő eleme is a tulipán.

A nőiséget jelképezve a születéssel van kapcsolatban, „a tulipán lényegében a két széttárt combnak és az élet kapujának ikonikus ábrázolása” - Jankovich Marcell: Jelképtár

1. kép helye
A tulipánt gyakran ábrázolják fordított szívvel együtt, ami a férfi és a nő egységének a jelképe

Nem véletlen tehát, hogy éppen egy női bútorra került rá ez a virág: a tulipánosládára.  A mennyasszony ebben a ládában gyűjtötte ruháját, ágyneműjét, amit a házasságba magával vitt. A ládára festett tulipán jelképezhette a mennyasszony elvesztett szüzességét is.

2. kép helye
Tulipános láda Erdélyből

Forma, alak, szín, méret…
A különböző méretű, formájú és színű tulipánokkal a nők különböző életszakaszait lehet megidézni. Eszerint eldönthetjük, hogy éppen melyik élethelyzetet szeretnénk erősíteni ezzel a jelképpel.

Bimbó: kislánykákat jelöl, akik még ártatlanok, szűzek. A világosabb árnyalatok jellemzőek. Kislányok szobájába ill. nekik szánt ajándékokra gyönyörű lehet a bimbós tulipán motívum.

Nyíló tulipánok: a fiatal lányokat jelképezi, akiknek már udvarolnak, eladósorban vannak. A pubertáskorban lévő lányok szobájába megfelelő ill. a nekik szánt ajándékokra.

Kinyílt virág: megházasodott asszonyokat jelöl. A konyhába helyezzük el.

Tulipán ábrázolás fordított szívvel:
nő és a férfi szexuális együttlétét jelképezi. Hálószobába érdemes feltenni ezt a szimbólumot. (piros legyen)

Fias tulipán: A tulipán kelyhének belsejében egy magocska vagy egy másik tulipán van. Ez a szimbólum az áldott állapotban lévő asszonyokat jelöli, akik szívük alatt hordják magzatukat. A lakás középső részére helyezzük el. Továbbá kiváló díszítés lehet kismamáknak szánt ajándékokra.

Visszazáródó tulipán: az idősebb asszonyok jelképe, akik már nem szülőképesek. A konyhába érdemes elhelyezni. Ha gyermeket szeretnénk véletlenül se helyezzük el otthonunkban ezt a tulipánváltozatot. A tulipán levelei egymást keresztezik, így ez a „tulipán” meddő, azaz már nem tudja befogadni az új életet.

Égtájak szerint is elhelyezhetjük a tulipános díszítésű tárgyakat otthonunkban aszerint, hogy mit szeretnénk erősíteni ezzel a szimbólummal. Figyeljük azt, hogy a fenti leírásnak megfelelő változattal díszítsünk.

Kelet: Ide tegyük, ha szeretnénk megújulni nőiességünkben. Ha még nem találtuk meg életünk párját vagy éppen az udvarlási fázisban vagyunk. Azoknak a hölgyeknek is ide ajánljuk, akik gyermeket szeretnének.

Dél: Ha már házasságban élünk és családanyaként kell megállnunk a helyünket. Párkapcsolatunkat, szexuális életünket is erősítheti ez a szimbólum.

Nyugat: A női összetartó erőt serkenthetjük, ha életterünk nyugati részére helyezzük ezt a szimbólumot.

Észak: A visszavonulás, a befelé fordulás, a megpihenés energiáit adja. Ha egy kis magányra vágyunk…

Közép: Család, egészség területe, ahol a szívből futó tulipán erősíti a szeretetet, a harmóniát a családtagok között. A vázában lévő tulipán szimbólumhoz kapcsolódik a víz, ami minden élet alapja, forrása.

A szimbólumokkal való gyógyítás, energetizálás akkor a leghatásosabb, ha magunk rajzoljuk, festjük, hímezzük meg a gyógyító jelképeket és ezáltal saját lelkünk pozitív kívánságait vetítjük bele. Higgyük el a befektetett energia megtérül.

Németné Wéber Gabriella
Magyar térrendezés

0tulip

0tulip2

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...