KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Rostdús táplálkozás

ImageA fogyókúra ideje alatt kifejezetten ajánlom a rost tartalmú élelmiszerek fogyasztását.
Nagyon fontos!!!
bridgemediaadidas Yeezy Boost 350
A rost nagyobb mennyiségű folyadék hatására megduzzad a gyomrunkban, ez teltségérzetet okoz, csökken az étvágyunk, ami azt eredményezi, hogy kevesebbet eszünk. Ugyanakkor a salaktalanításban is csak a bőséges folyadék bevitele mellett tud érvényesülni a rost hatása. A napi 2-3 ltr. folyadékfogyasztás mindenképp szükséges.

Mi történik, ha nem iszunk eleget?
A rostok a béltartalomból vonják el a vizet, ami viszont székrekedésre hajlamosít. Ez meg is magyarázza, hogy a rostok miért hatásosak hasmenés esetén is. A szervezetből elvont vízzel duzzasztott rostok ilyenkor lassítják, és összehangolják a bélmozgást.

 Image
A rost lassítja a szénhidrátok felszívódását a bélből, ezáltal egy enyhébb vércukorszint emelkedést okoz. A rostok nem bomlanak le, nem szívódnak fel, ezért lassul, csökken az energiát szolgáltató tápanyagok (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) felszívódása.
Nagyon fontos!!! Fokozatosan térjünk át a rostdús táplálkozásra, kis adagokkal növeljük a növényi rostok mennyiségét naponta, hogy a szervezet alkalmazkodni tudjon, különben puffadás, görcsök, székrekedés alakul ki.

Továbbá a rost megköti és eltávolítja a szervezetünkből a felesleges méreganyagokat, és salakanyagokat.
Rendszeres fogyasztása által a székletürítési problémáink helyre jönnek, illetve gondoskodik a napi gyakoriságáról.
Némileg csökkenti a koleszterinszintünket. Véd a szív-és érrendszeri betegségek, és a vastagbél daganat kialakulásától. 

Napi rostanyag szükségletünk 30-40 gramm között van, ellenben hazánkban a fogyasztási értékek ennek felét sem teszik ki.
Nagy szerencsénkre a rostgazdag ételek nagy választéka áll rendelkezésünkre: gyümölcs- és zöldségfélék, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a búzakorpa, a zabkorpa.


ImageTippek:   
A következő gyümölcsöket ajánlom kiváló rost tartalmuk miatt:
1 alma 4 gramm rost
1 körte 2,5 gramm
Kb. 1 maréknyi földieper 2,5 gramm
Nagyon hasznos még a szilva, a barack- és a citrusfélék.

A zöldségek közül:
1 félcsészényi borsó 5,2 gramm
minden babféle több, mint 4 gramm
1 db burgonya 3,8 gramm
Fontos megemlítenem még a brokkolit, a káposztaféléket és a tököt is, mint rostdús élelmiszert.

A gabonafélék közül a búzakorpa a leggazdagabb rostokban: félcsészényi 10 (!) grammot tartalmaz. A Graham-kenyér, a barna rizs és a pattogatott kukorica szintén ajánlott.

Ha főzelékeinket finomliszt helyett rizsliszttel habarjuk, növeljük ebédünk rosttartalmát, ráadásul csökkentjük bevitt kalóriát!
A zsíros, magas kalóriatartalmú fogások mellé válasszunk rostban gazdag köretet (például barna rizst vagy főzeléket), így csökkenthetjük a zsír és a hizlaló falatok felszívódását!

Bélrendszerünk másik feladata, a salakanyagok maradéktalan eltávolítása.
A rostszegény étrend, a zsíros húsok fogyasztása, a károsanyagok és a mozgáshiány gátolja ezt a folyamatot, melynek következtében a salakanyagok visszamaradnak a belekben, és rothadásnak indulnak. Másik véglet, amikor túl gyors a bélmozgás, a felszívódás nem elégséges, a baktériumflóra egyensúlya szintén felbomlik. Az élelmi rostok segítenek ezt az egyensúlyt megtartani.

A rostdús táplálkozás meggátolja az elhízást. Azt lehet mondani, hogy a rostdús táplálkozással egyszerre szabadulhatsz meg a nem kívánatos kilóktól, és az egészségedet is támogatja.  
 (Forrás: Nők Lapja)










 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...