KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Vörös bársony torta

Bíbor-bársony torta Amerikában igen népszerű ez a furcsa torta, nálunk megoszlanak a vélemények

A tészta nem piskóta, mint gondolnánk  a szivacsossága alapján, hanem tipikus kevert tészta és inkább  a muffin tésztára emlékeztet. Így állagának is ahhoz hasonlónak kell lennie, mielőtt sütőbe tesszük.
Sokakat elrémiszt a hatalmas adag ételfesték. Lehet kevesebbel is készíteni, de akkor inkább barna lesz.


Első lépésként egy tortakarikát készítsünk elő, kivajazva.

Hozzávalók


Piskóta:
* 25 dkg liszt
* 1 evőkanál kakaópor (szitán keresztül adjuk hozzá)
* 0,5 teáskanál só
* 30 dkg kristálycukor
* 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
* 3 db tojás
* 2 teáskanál tiszta vanília kivonat
* 2 és fél dl  író (tejsavó)
* 4 teáskanál folyékony piros ételfesték
* 2 teáskanál ecet
* 2 teáskanál szódabikarbóna

Krém
* 25 dkg tejszín krémsajt (Mascarpone) 
* 25 dkg egyéb krémsajt, vagy sűrű tejföl
* 3,5 dl sűrű hideg tejszín felverve
* 2 teáskanál tiszta vanília kivonat
* 15 dkg átszitált porcukor
* apróra vágott mandula, vagy dió a dekoráláshoz 

Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra (1 C fok), és helyezzük a rácsot a sütő közepére.
Készítsük elő a kivajazott torta sütőformát.

Tészta:
Egy keverő tálban keverjük össze kézzel a lisztet, a sót, és a megszitált kakaóport. Tegyük félre.

Egy kézi mixerrel keverjük vajat puhára (kb. 1-2 perc).
Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg könnyű és puha lesz (kb. 2-3 perc).
Hozzáadjuk a tojást, majd a vanília kivonatot, és keverjük, amíg egyneművé válik.

Az íróhoz adjuk a piros ételfestéket és elkeverjük.  
Ezután a nagy keverőedényben lévő vajkeverékhez a mixert lassúra állítva, hozzáadjuk a lisztet kis adagokban, majd a pirosra festett írót is kis porciókban.

Végezetül egy kis csészébe tesszük a szódabikarbónát és hozzáöntjük az ecetet. Ekkor pezsegni kezd. A habzó keveréket a piros masszához keverjük egy fakanállal. Dolgozzuk át még egyszer az egészet alaposan.

A tésztamasszát tegyük a tortaformába, simítsuk el a tetjét egy spatulával, vagy fakanállal és tegyük az előmelegített sütőbe.
Nagyjából 25-30 perc alatt sül készre. Egy fogpiszkáló segítségével elenőrizzük, átsült-e? (Már nem ragad rá a tészta).
Ha megsült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni 10 percig.
Ezután borítsuk ki egy deszkára. Amikor teljesen kihűlt, műanyag fóliába helyezve tegyük a hűtőszekrénybe pár órára, vagy akár egész éjszakára. Így könnyebb lesz megtölteni és bevonni a krémmel.

Krém:
A kézi mixerrel keverjük a krémsajtot (vagy tejfölt) és a mascarpone sajtot simára.
Hozzáadjuk porcukrot és a vaníliát.
Most vegyünk egy elektromos habverőt és állítsuk a legmagasabb fokozatra. Lassan adagoljuk a masszához  a tejszínt és addig verjük, amíg szép könnyűvé, habossá  válik.

Összeállítás:
Egy recés késsel óvatosan vágjuk ketté a tortát.
Helyezzük a krémet az alsó rétegre és tegyük rá a másik felet. Ezután vonjuk be az oldalát és tetjét is a krémmel.
Hűtsük be 1-2 órára, majd dekoráljuk kevés piros tortamorzsával, mandulával, deióval, vagy pisztáciával.


bibort
bibort2

 

Sablonok

Kedves Olvasóink!    
A cikkekben szereplő szabásminták és sablonok átmenetileg csak innen, vagy a főmenű SABLONOK menűpontjából érhetők el regisztráció és belépés nélkül is. A cikkekben szereplő szám alapján kereshetők meg a SABLONOK oldalon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kézműves bemutatkozó

1. Decoupage
 Frissítés alatt
2. Transzfer technika
 Frissítés alatt
3. Ékszer készítés
 Frissítés alatt




 

 

Bejelentkezés

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Olvasóink ötletei

Frissítés alatt

 

Kedvencek

Frissítés alatt

 

hhhh 

 

 

 

 

 

 

Vendégek

Oldalainkat 161 vendég és 0 tag böngészi

 

 

 

 

 

Események

Frissítés alatt

 

 

 

 

Loading ...