KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Első receptek a babának

Image A baba első receptjei újdonságot jelentenek mind a mamának, mind a babának. 
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legtökéltesebb táplálék a csecsemő számára az anyatej.
Általában féléves korig kizárólag anyatejre van szüksége a babának, néhány esetben (például tápszeres etetés, vagy orvosi javaslat esetén) szükség van némi hozzátáplálásra is.
Azonban ebben a korban csak nagyon kevés étel alkalmas arra, hogy a baba emésztőrendszere feldolgozza, mert bélflórája még nem tartalmazza az emésztéshez szükséges megfelelő enzimeket.
 
Táplálás születéstől négyhónapos korig

Négy hónapos kor alatt semmiféle étel vagy ital nem javasolt az anyatejen (vagy tápszeren) kívül, kivéve nagy melegben, amikor a szomjas babát egy-két teáskanál forralt és lehűtött vízzel kínálhatjuk.
Ha lehet, a hozzátáplálás időpontját toljuk ki féléves kor utánra. Csak akkor adjunk korábban a babának más ételféleségeket, ha azt a gyermekorvos kifejezetten javasolja. Az ételek bevezetését szintén beszéljük meg vele, vagy a védőnővel.


Négy és hathónapos kor között

Már szó volt arról, hogy a baba emésztőrendszere féléves kor alatt még nem igazán érett az anyatejen kívül más ételek feldolgozására, nagyon óvatosan kell kezdenünk a hozzátáplálást, az egyes ételek bevezetését. Új ételféleségből egyszerre mindig csak egy-két kiskanálnyit adjunk, s az adagot csak akkor emeljük, ha megbizonyosodtunk arról, hogy az étel gyermekünknek semmilyen problémát nem okoz.
Egyszerre csak egyféle új ételt adjunk a babának, mert az esetleges allergiás reakciónál egyértelművé tehetjük, mi váltotta ki azt.

Első ételek:

-    alma
-    őszibarack
-    meggy
-    burgonya
-    sárgarépa
-    cékla

Gyümölcsök

A baba első étele általában az alma. A legelső kínálásnál csak a reszelt alma levét adjuk, kiskanálban. Később, néhány nap múlva megpróbálkoztunk a reszelt alma húsával is (gyümölcscentrifuga használatát egyelőre azért nem javasoljuk, mert a fémszűrő esetleg allergiás reakciót válthat ki, féléves kortól már nem kell félni ettől).

A következő gyümölcs lehet az őszibarack, esetleg a meggylé, ha nem túl savanyú. Minden gyümölcsöt frissen adjunk a babának, illetve ha fagyasztott, akkor rögtön felengedés után (de ne legyen hideg!).

Fontos szabály: ne cukrozzuk meg a gyümölcsöt, ne rontsuk el már a kezdetekkor gyermekünk ízérzékelését.

A gyümölcsök nem helyettesítik a főétkezést, azaz a tejes táplálást, tehát adásakor ne hagyjunk ki szoptatást vagy tápszeres táplálást.
Legjobb, ha két etetés között, vagy etetés után kínáljuk.

Zöldségek

Két zöldség van, amely sokáig, csaknem egy éves koráig az alapját képezi a gyermek ételeinek: a burgonya és a sárgarépa.
Mindezek mellett fontos szabály, hogy ebben az életkorban a baba a nyers zöldségeket nem tudja megemészteni, a zöldségleveket sem, tehát mindent főzzünk meg neki. Szintén lényeges, hogy minden zöldséget hámozzunk meg alaposan – ha ezzel sok vitamint és ásványi anyagot veszítünk is – mert a növények általában a héjukban raktározzák el a termesztésük során használt vegyszereket és egyéb káros anyagokat.
Ebben az életkorban a főzelékek sem pótolhatják a tejes táplálást, csak kiegészíthetik. Naponta egyszer-kétszer kínálhatjuk szoptatás után.

Az első receptek:

Burgonya, sárgarépa, cékla bevezetése

Burgonyapüré

Egy kicsi burgonyát meghámozunk, felvágunk, kevés vízzel megfőzzük (kicsi, hibátlan zománcú, vagy rozsdamentes lábaskában).
Fokhagymaprésen áttörjük, saját főzőlevével elkeverjük, hogy hígabb, krémes, tejfölsűrűségű állagot érjünk el. Ha a babának nem ízlene sokadszori próbálkozásra sem, keverhetünk bele egy kevés anyatejet, vagy – a baba életkorának megfelelő – tápszert is.

Sárgarépa

Elkészítése ebben az életkorban még teljesen azonos a burgonyapürével. Kínálás előtt kóstoljuk meg, nem keserű-e. Ha igen, ezt is dúsíthatjuk anyatejjel vagy tápszerrel is.

Vegyesfőzelék

A főzelékek alapja a burgonya. Főzhetjük együtt sárgarépával (az arányokat a baba ízlésének megfelelően állapítsuk meg), vagy céklával, amit szintén meghámozva és feldarabolva főzünk puhára.
A céklát mindig burgonyával együtt adjuk, és szintén hígra kikeverve.
 

Nyolchónapos korig

Új ételek:
zöldségek: brokkoli, kukorica, karfiol, zöldborsó
gyümölcs: banán, körte
Húsféleség: csirke, pulyka, szárnyasmáj
Gabonafélék: kukorica- vagy rizsliszt, kukorica-, burgonyakeményítő, rizs

Az újonnan bevezetett zöldségeket mindig kis mennyiségben keverjük burgonyapürébe. Az így elkészített főzelékekbe keverjünk egy-egy csepp zsiradékot, amelyet már ne hevítsünk, mert értékes zsírban oldódó vitaminokat veszítünk el. A zsiradék ebben az életkorban növényi olaj legyen, illetve hetente egyszer (nem füstölt) nagyon kevés szalonnakaparék.

Ha húsos főzeléket készítünk, mindig friss, ellenőrzött helyről származó, sovány szárnyashúst használjunk.
Manapság már hozzá lehet jutni hormonkezeléstől mentes, állati fehérjét nem tartalmazó táppal etetett, szalmonellamentesített szárnyashúshoz.
A húst a gyermek számára legalább egyéves koráig turmixolni kell, később is, amikor már vannak rágófogai és használja is, csak nagyon apróra vágott, puhára főtt formában adjuk.

Hetente egyszer egy fél csirke-, vagy pulykamájat is adjunk a babának, de szintén csak biztonságos forrásból származót.

Új receptek (és az előzők bővítve is):

Burgonyapüré csirkehússal

Egy evőkanálnyi csirkehúst kevés vízben, néhány szemcsényi sóval (tényleg csak jelképes legyen) megfőzünk. A megfőtt húst főtt burgonyával és annyi főzőlevével elturmixolunk, hogy krémes, tejfölsűrűségű állagot érjünk el. Keverjünk bele egy cseppnyi napraforgó-, vagy repceolajat. Tehetünk hozzá egy kevés anyatejet, vagy – a baba életkorának megfelelő – tápszert is.

Sárgarépa csikemájjal

Egy kisebb sárgarépát és ugyanannyi burgonyát megfőzünk nagyon pici sóval. A külön megfőtt fél csirkemájat hozzáadjuk, valamely zsiradékot rácsöpögtetünk, és elturmixoljuk. A főzőlevével addig hígítjuk, amíg a baba számára könnyen lenyelhető állagú lesz.

Vegyesfőzelék

A főzelékek alapja még mindig a burgonya. Főzhetjük együtt sárgarépával, brokkolival, pici karfiollal, néhány szem zöldborsóval, kukoricával. Kevés (nem búzából készült) liszttel, vagy kukorica-, vagy burgonyaalapú étkezési keményítővel sűríthetjük. Főzőlevével turmixoljuk.

Brokkolifőzelék

Egy tíz centis nagyságú, friss, fiatal brokkoliágat folyóvízben megmosunk (hámozni nem lehet), és egy deci vízben egész pici sóval puhára főzünk. Kávéskanálnyi lisztet vagy étkezési keményítőt adunk hozzá, és felforraljuk még egyszer. Végül néhány cseppnyi olajat vagy szalonnakaparékot adunk hozzá, majd elturmixoljuk.

„Tejbegríz”

Egy evőkanál kukorica- vagy búzadarát egy deci vízben megfőzünk. Kissé lehűtjük, majd a vízmennyiségnek megfelelő tápszert hozzákeverünk. Az életkornak megfelelő tápszerek (főként a „babatejek”) általában ízesítettek, tehát az elkészült ételt nem kell édesíteni. Végül turmixoljuk el, hogy ne legyenek benne darabosabb részek.

Gyümölcsös „tejbegríz”


A fenti módon elkészített ételt elkeverhetjük kész bébidesszerttel, vagy friss gyümölccsel, például egy ujjnyi darab banánnal, vagy 4-5 szem meggyel. Túl lédús gyümölcs (alma, érett körte) esetleg felhígíthatja a pépet, abból kevesebbet használjunk. Ha a friss gyümölcsös változatot készítjük el, mindig csak annyit keverjünk ki, amennyit a baba azonnal megeszik, mert a turmixolt gyümölcs vitamintartalma gyorsan elbomlik, és romlandóbb is az étel.

„Tejberizs”

Egy csapott evőkanál rizst egy deci vízben szemcsényi sóval nagyon puhára főzünk. Ha a víz elfőne, pótoljuk ki annyira, hogy a rizst mindig lepje el. Mikor kissé kihűlt, keverjünk hozzá az eredeti vízmennyiségnek megfelelő tápszert, vagy babatejport, és turmixoljuk el.
Rizst egyéves korig a félrenyelés veszélye miatt sose adjunk egészben a babának, főleg úgynevezett pergő rizst ne!

Gyümölcsös „tejberizs”

A gyümölcsös tejbegrízhez hasonló módon készítjük el, ügyelve arra, hogy állaga megfelelően könnyű és krémes legyen. Desszertként és főétkezésként, hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.

 
Máté Zsuzsanna
Szakértő

Bejelentkezés

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

Hírlevél

 

Videó

Loading ...