Vendégváró mártogatós

Image Gyorsan elkészülő remek sós süti, érdemes elkészíteni! Kiegészíti egy kellemes mártás, de ez utóbbiból  választékot is kínálhatunk. Mindenképpen sikere lesz!

 

Hozzávalók:
- 30 deka liszt (ebből 10 deka lehet rétesliszt)
- 25 deka vaj
- 15 deka túró
- 12 deka brindza (juhtúró)
- 1 púpos teáskanál só (a juhtúró is sós!)
- tetejére: 1 tojás sárgája, mák, pirospaprika, szezámmag, fekete szezámmag (fekete hagymamagként is árulják bioboltokban,- különleges, fűszeres íze  van!)

Mártás:
Vehetjük készen is(amit tortilla chipshez árulnak)
Vagy:
- 2 evőkanál olivaolaj
- 1 kis fej reszelt hagyma
- 1 kisdoboz paradicsompüré
- 2 kis konzervdoboznyi víz
- 2 szem lehajazott, apró kockára vágott paradicsom)
- 1 db apróra kockázott zöldpaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- csipet só
- oregánó
- kevés rozmaring
- őrölt feketebors

Elkészítése:
Előző este keverjük be a tésztát a hozzávalókkal (kivéve, ami a tetejére kell majd!)  és tegyük a hűtőbe felhasználásig.
Másnap kilisztezett deszkán kinyúnytjuk ujjnyi vastagra, kicsit belisztezzük, összehajtogatjuk és újra kinyújtjuk. Ezt megismételjük, majd

másfél centi vastagra nyújtjuk.
Megkenjük a tojás sárgájával és ha többfélével szeretnénk megszórni, akkor részekre osztva tesszük ezt.
Ezután belisztezett késsel csíkokra vágjuk.
Előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük és halvány pirosasra sütjük (kb 15-20 perc).

Mártás
Olasz mártás
Az olajon megkeverjük 2-3 percig a reszelt vöröshagymát, majd 1 percig a szétnyomott fokhagymát.
Rádobjuk a  felkockázott paradicsomot, paprikát és hozzáadjuk a sót, fűszereket.
Mikor már kissé szétfőtt, hozzátesszük a paradicsompürét és vizet. Ezzel még felrorraljuk, majd lehúzzuk a főzőlapról és hagyjuk kihűlni.

Szezám mártás:
1 bögre szezámmagot, 2 gerezd fokhagymát, fél bögre vizet, csipet sót összeturmixolunk (pépesítésre is alkalmas gépben).
Ha túl sűrű, tegyünk hozzá még kevés vizet.

Sok sikert hozzá!