KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

A kender

Image Arnold Mónika szakértőnk írása
affiliate tracking url【正規品】最新のナイキ メンズ レディース スニーカー通販

Az előző cikkben már megismerkedhettünk a kenderfilccel, viszont a kerdertermékek sora itt még nem ér véget. Vegyük hát sorra e nagyszerű anyag kreatív lehetőségeit.

A kender egy rendkívül sokoldalúan felhasználható anyag, többféle formában kapható, úgy mint kenderzsineg, kenderfilc, kenderkóc, jutazsák, kendergyöngy stb. A különböző formáit a legkülönfélébb módokon használhatjuk fel. A zsineg alkalmas fonásra, csomózásra, makramézásra, üvegek, dobozok, egyéb tárgyak bevonására, kötöző-anyagként, szövésre, és egyéb fonalmunkákra is. Kapható olyan változata is, amelynek belsejében drót található, ezáltal könnyen formára alakítható, és például rovarbábok lábának megformálásához ideális. Vastagságát, színét tekintve is igen széles a paletta, így kedvünkre válogathatunk a zsinegek között.

A kenderfilc A/4-es formátumban kapható, lényegében az egyik oldala tömörített kóc, a másik pedig egy kemény, ragasztózott, fényes felület. Könnyen vágható, ragasztható, sokrétűen felhasználható. Alkalmas óralapként, poháralátét alapjaként, vagy egyéb olyan tárgyak készítéséhez, amelyek merev, de mégis rugalmas anyagot kívánnak.
A kenderkóc csőtömítő fonat néven kapható a forgalomban, s bár valóban alkalmas nevéhez illő célokra, mégis inkább kreatív elfoglaltsághoz vásárolják. Ragasztható, festhető, kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, így igen kedvelt alapanyagként szolgálhat az óvodai nevelés során is, hasonlóan a többi kender alapanyaghoz. Alkalmas lehet például medve bundájának, bajusznak, de mécses-tartóra ragasztva, befestve különleges fényt szór az ünnepi asztalra.
A jutazsák-anyag egy méteráru-fajta, többféle színben és szövéssűrűségben kapható, felhasználható minden olyan kézimunkához, amely textilt igényel. Így készíthető belőle kistáska, asztalterítő, de kasírozáshoz, keresztszemes hímzéshez is ideális alapanyag.
A kendergyöngy egy rúd formájában kapható, könnyen tetszőleges méretűre szeletelhető kendertermék. Lényegében egy vékony műanyag cső köré fonják a kenderzsineget, és rögzítik azon. A rudak nyolcdarabos, egymáshoz illő színű kiszerelésben kaphatók, de létezik előre szeletelt változata is.
A kendertermékek kiválóan kombinálhatóak egymással, a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt. Magyarország egyetlen kenderfonó vállalkozása Szegeden található, és akár közvetlenül a gyártótól is vásárolhatunk.

A következő részben kenderzsinegből készült karkötőket és kulcstartókat mutatok majd be.

Arnold Mónika
KreatívCafé szakértő
Image
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó