KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Svéd mandulatorta

svedmandulatorta180A kék-sárga skandináv lakberendezési áruház egyik legnépszerűbb desszertje a svéd mandulatorta.

latest Running SneakersAir Max 1


Azt hiszem, nem kell sok mindenkinek bemutatni, aki arra jár, mindenképpen próbálja ki - az amúgy nem rossz konyhai kínálattal együtt-, vagy süsse meg otthon, igazán nem bonyolult.

Hozzávalók (egy 18 cm-es tortaformához):
A tésztához:
3 tojásfehérje
15 dkg darált mandula (12 dkg finomra, 3 dkg durvára darálva)
8 dkg liszt
12 dkg porcukor
egy csipet só
1 kk sütőpor
A krémhez:
3 tojássárgája
1,5 dl tej
8 dkg porcukor
1 fél vaníliarúd belseje
18 dkg vaj apró darabokban
2 ek liszt
2 tk zselatin fix
+ szeletelt mandula a díszítéshez

Elkészítése
A 15 dkg darált mandulát a liszttel, a porcukorral, a sütőporral, a sóval elkeverem, majd a tojásfehérjékből, szintén egy csipet sóval, kemény habot verek. A habhoz, 3-4 kanalanként hozzáadom a mandulás keveréket, és óvatosan egyneművé forgatom. Kilisztezett, kivajazott formába öntöm a masszát, és 25-30 alatt megsütöm.

A krémhez a tojássárgákat elkeverem a tejjel és a porcukorral. A vaníliarúd belsejét kikaparom és a krémhez hozzáteszem. Felteszem főni, és folyamatos keverés mellett, vigyázva, hogy le ne égjen, pudingszerű krémet főzök belőle. Lehúzom a tűzről, és a felkockázott vajat is hozzáadom, alaposan elkeverem. Kicsit hűtöm, és ezután adom hozzá a lisztet és a zselatin fixet. Érdemes a krémet pár 1-2 órán át pihentetni, hogy kellően kenhetővé keményedjen.
1-2 óra elteltével a tésztát vízszintesen két felé vágom, az alsó felét megkenem a krém 1/3-ával, majd ráborítom a tetejét, és azt is bekenem a maradék krémmel, úgy, hogy a torta oldalára is jusson. A legvégén az egészet megszóróm szeletelt mandulával, és kis ideig még a hűtőben pihentetem.


Fahéjas Pâté / Szabó Edina

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...