Variációk brokkolira

Image Hadarik Rita beküldött ötlete.
Vannak olyan étel alapanyagok, amiktől sokan ódzkodnak, mert nem ismerik, nem tudják, hogyan érdemes felhasználni, elkészíteni.
Talán kevesen tudják, hogy a brokkoli Dél-Európából származik (azaz honos a mi kontinensünkön). Közeli rokonai a karfiol, a kelbimbó, és a káposztafélék.

Nagyon gazdag C-vitaminban, folsavban, és ß-karotinban, ezáltal komoly szerepet tölt be a rák-prevenciós étrendben, de kismamák számára is előnyös a rendszeres fogyasztása. Kisbabáknak is adható már 7 hónapos kortól.

A brokkoli üde színfoltja lehet a mindennapi étkezéseinknek, a mostani cikkemben pedig olyan könnyen elkészíthető recepteket osztanék meg kedves olvasóinkkal, amik remélhetőleg kedvet adnak a brokkoli kipróbálására, gyakoribb felhasználására.
A brokkolinak ráadásul most van szezonja (novembertől márciusig), bár fagyasztott formában az év bármelyik szakában beszerezhető.

 
Aszaltparadicsomos brokkoli

Hozzávalók:
* 1 fej brokkoli
* aszalt paradicsom
* parmezán
* só
A ropogósra párolt brokkolit tegyük egy tűzálló tálba, halmozzunk rá olajban eltett aszalt paradicsomokat, és szórjuk meg parmezán sajttal. A sütőben pirítsuk össze.

Kismamáknak remek ebéd lehet önmagában (ezzel a fogással biztosan nem fognak plusz kilókat felszedni).
 

Brokkoli pogácsa


Hozzávalók:
* 1 fej brokkoli
* 1 nagyobb burgonya
* só
* 1 kis lilahagyma
* kevés liszt
* 1 tojás
* zsemlemorzsa
* olaj a sütéshez

A brokkolit és a burgonyát megpároljuk, majd darabosra törjük villával.
Sózzuk, belereszeljük a hagymát, a tojással és kevés liszttel laza tésztaállagúvá keverjük.
Kis pogácsákat formázunk belőle, amiket meghempergetünk a zsemlemorzsában, majd kisütjük a forró olajban.
Önmagában is fogyasztható valamilyen tejfölös mártogatóval, de szárnyas húshoz köretként is tálalhatjuk.

Kisgyerekek számára ideális, még akkor is, ha ódzkodnak az ismeretlen dolgoktól. Mivel pogácsa formájú ez az étel, a gyerek szívesebben megeszi, mintha párolt brokkoli rózsákat adnánk neki.


Brokkoli krémes burgonyahajó

Hozzávalók 2-3 főre:
* 6 közepes szem burgonya (nem szétfőlős)
* 3-4 nagyobb brokkoli rózsa
* 1-2 ek tejföl
* só
* bors
* 5 dkg gauda sajt
* pár szelet bacon
* 5-6 szem színes bors
* 2 tk kacsazsír
 
A burgonyákat héjastól (de előtte alaposan sikáljuk le) puhára főzzük. A brokkolit párolóedényben megpároljuk.
A burgonyát kihűtjük. A billegősebb felét lefejezzük (ezt is fel fogjuk használni, ezért szépen vágjuk le), majd egy kiskanállal nagyobb mélyedéseket vájunk a burgonyákba.
A lefejezett részeket kettőbe vágjuk, sózzuk, és a durvára tört borssal ízesítjük.
A kivájt burgonyát villával összetörjük, hozzáadjuk a brokkolit, a tejfölt, a reszelt sajtot.
Fűszerezzük, majd a villával jól összekeverjük.
A hajókat púposra töltjük a töltelékkel.
Egy tűzálló tálat körbebélelünk baconnal, belehelyezzük a hajókat, a burgonyaszeleteket.
Rádobunk 1-2 tk kacsazsírt (vagy más zsiradékot), és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt átsütjük.

A magmaradt brokkolival együtt tálaljuk.
Önmagában is fogyasztható, de húsok mellé is kitűnő kísérő.

A kisfiam még napok múlva is mondogatta, hogy hajót szeretne enni. És mennyivel jobban mutat a héjában főtt burgonya a tányéron ebben a formában?