Bigos

BigosLengyelországban a bigos olyan, mint nálunk a töltött káposzta, Karácsonykor mindenképpen az asztalra kerül.

Hozzávalók:

* 1 kg savanyú káposzta
* 1 kg édeskáposzta
* 50 dkg különböző vörös hús
* 20 dkg füstölthús
* 25 dkg kolozsvári szalonna
* 25 dkg csiperkegomba
* 5 dkg szalonna
* zsír
* 2 hagyma
* csiperke gomba (vagy szárított erdei gomba)
* 1 pohár száraz vörösbor
* őrölt bors
* babérlevél
* füstölt szilva (vagy aszalt szilva)
* majoranna
* só
* borókabogyó
* paradicsompüré


Elkészítése:
A hagymákat vékony karikákra vágjuk és a szalonnával együtt forró zsíron üvegesre pirítjuk.

Hozzáadjuk az átöblített és kifacsart savanyú káposztát és főzzük kb 50-60 percig.

Egy másik edényben sorban megpirítjuk a kockára vágott húsokat, fövési sorrendben, hozzáadjuk a fűszereket, a legyalult édeskáposztát és a füstölt húst.

Óvatosan sózzuk, mivel a füstölt hús is sós. Kb. 40 percig főzzük. Hozzáadjuk az aszalt szilvát, a kockára vágott szalonnát és a csiperkét.

Ezután összeöntjük a savanyú káposztával, a vörösborral, és kb. 90 percig főzzük. Ezután ízesítjük mézzel és paradicsompürével.
Szükség szerint tovább főzzük.

Házi sütésű, félbevágott kenyérben tálaljuk.

bigos