Étkeink színe

Image
 A színek fontosak életünkben. Nem csupán a környezetünk színei befolyásolnak bennünket, hanem az ételek színe is.

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy nagyobb kedvvel fog az étkezéshez, ha "gusztusos" színeket lát  a tányéron. A színharmónia segít abban, hogy ne együk túl magunkat.  Elégedettek és jóllakottak legyünk hamar, anélkül, hogy eltunyulnánk az elfogyasztott ételektől. Tehát az  ételek színe segít a fogyásban is.
 
Íme egy ajánlás a színekre és hasznos tápanyagokra is odafigyelő  étkezésre!
Az összeállítás a következő:
* réteges csirkemell
* sáfrányos rizs
* tejfölös-fűszeres céklasaláta

Réteges csirkemell

* 3 db csirkemell filé
* 10 deka liszt
* 1,5 deci olivaolaj
* só
* 4-5 gerezd fokhagyma
* 10 deka füstöltsajt szeletelve
* 10 deka sajt reszelve

Image


Az alaposan megmosott és megszárított csirkemellet besózzuk.
A fokhagymagerezdeket szétnyomkodjuk és elkeverjük az olivaolajban.
A csirkemellet ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és egyenként megforgatjuk a lisztben.
Egy kiolajozott kisebbfajta tepsibe terítjük (kerek formába is halmozhatjuk).
Ahogy egy réteggel megtelt a tepsi, a fokhagymás olivaolajból locsolunk a réteg tetjére, majd a szeletelt füstöltsajttal beborítjuk.

Image

Ezután újabb réteg  lisztezett csirkemell következik, ha még maradt. Amennyiben nincs több rétegre való, a  tetejét ugyanúgy fokhagymás olajjal megöntözzük és a reszelt sajttal meghíntjük.
120 fokos sütőben sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.
Image
Sáfrányos rizs
 
*  1 bögre alaposan átmosott rizs
* 1 púpozott evőkanál őrölt kurkuma (sáfrány), vagy curry por
* 3 evőkanál olivaolaj
* 1 teáskanál só
* 2,5 bögre víz

Az olajat felforrósítjuk és rádobjuk a kurkumát. Gyorsan keverjük át és dobjuk rá a rizst, mert megéghet.
A rizzsel is keverjük átés öntsük rá a vizet. Tegyük bele a sót és hagyjuk főni fedő nélkül.

Amikor már csak annyi víz maradt rajta, ami éppenhogy ellepi, tegyünk rá fedőt és húzzuk félre a tűzhelyről.
20 perc múlva keverjük át egy fakkanállal, hogy "pörgös" legyen. Aki nem gyakorlott a rizsfőzésben, vegyen előgőzölt rizst.
Image
Tejfölös - fűszeres céklasaláta
 
*  3-4 db nyers cékla
* 2 fej lila hagyma
* 1 citrom leve
* só, bors, római kömény
* 1 evőkanál porcukor, vagy méz
* 1 nagy pohár tejföl (450 gr)

A céklát nagyon alaposan átmossuk és héjastul feltesszük főni. A vízbe tegyünk egy erősen csapott evőkanál sót.
Félóra elteltével szurkáljuk meg egy késsel, hogy puhult-e már? Amikor könnyen beleszalad a kés, akkor jó!

Ha elkészült, öntsük le a vizet és a fedő alatt hagyjuk pár percig. Amikor félig kihűlt, pucoljuk meg és vágjuk fél-karikákra. Pucoljuk meg  ahagymát is és szintén karikázzuk.
Készítsünk páclét a céklának kevés só, 1 evőkanál porcukor, vagy méz és 2 deci víz felhasználásával.
Tegyük bele félórára a céklát és a hagymát.
Image
A tejfölt keverjük el csipet sóval, a borssal és a római köménnyel (ezt jó, ha összetörjük, de egészben is maradhat).
A cékláról öntsük le a páclevet és keverjük el a tejföllel.
A páclé remek, frissítő ital kevés szénsavmentes ásványvízzel felöntve és behűtve!

Image

Amikor elkészültünk mindennel, jöhet az alkotás, a színek összeállítása.
A fotók tippet adnak hozzá!
Image
Jó étvágyat!
 
Mezei Kati