KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Sárgarépás almakoszorú

Húsvéti kalácsKónya Krisztina Húsvéti receptje

Kedves Szerkesztőség!
Szeretném megmutatni Önöknek az én húsvéti kalácsom receptjét. Minden évben meg kell sütnöm húsvétkor - most már 3 darabot, mert bővült a család - az öcsém nem is hajlandó mással enni a sonkát, csak az általam sütött kaláccsal.
Nem bonyolult, csak talán a hozzávalók előkészítése kicsit időigényes, de megéri!
Íme a recept:

Hozzávalók :
* 390 ml tej
* 1 kocka friss élesztő
* 750 g búzaliszt
* 1 tojás
* 75 g cukor
* 1 csomag vaníliás cukor,
* ½ teáskanál só
* 1 teáskanál reszelt citromhéj
* 100 g margarin
* 1 nagy alma
* 2 szál sárgarépa
* 40 g apróra vágott pisztácia
Továbbá:
* 1 tojás
* 20 g apróra vágott pisztácia
* 3 evőkanál mandulapehely

Elkészítése:
Meglangyosítunk 350 ml tejet és belekeverjük az összetördelt élesztőt és 2 teáskanál cukrot.
A kovászt lefedve 30 percig kelesztjük.
A maradék tejjel összekeverjük a tojást.
A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a margarint, a tojásos tejet és a kovászt tálba téve alaposan összegyúrjuk.
A tésztát letakarva meleg helyen 40 percig kelesztjük.
Közben meghámozzuk az almát és a sárgarépát, mindkettőt külön-külön lereszeljük és konyhai papírtörlőben jól kinyomkodjuk.

A megkelt tésztát három részre osztjuk.
A tészta egyik részébe a reszelt sárgarépát, a másikba az almát, a harmadikba az apróra vágott pisztáciát gyúrjuk bele.
Mind a három cipóból egy-egy 80 cm hosszú és 3 cm vastag rudat sodrunk.
A rudakat összefonjuk, koszorúvá formázzuk.
A koszorút sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük és még 35 percig kelesztjük.

A másik tojással megkenjük a koszorút.
A koszorú pisztáciás ágát pisztáciával, az almásat mandulával, a sárgarépásat a maradék reszelt sárgarépával szórjuk meg.
A süteményt 200 fokra (gázsütő 3-as fokozat) előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Ha a tészta erősen barnul, takarjuk be alufóliával.

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!
Kónya Krisztina Pécsről