Kreatív Cafe

Magyarország vezető kreatív portálja

Mezei Katalin Mezei
Katalin
a hazai TV csatornák népszerű
iparművész tanácsadója
Bejelentkezés

2014 október 31, péntek

Ön itt van Ünnepek Húsvét Sárgarépás almakoszorú

Sárgarépás almakoszorú

Húsvéti kalácsKónya Krisztina Húsvéti receptje

Kedves Szerkesztőség!
Szeretném megmutatni Önöknek az én húsvéti kalácsom receptjét. Minden évben meg kell sütnöm húsvétkor - most már 3 darabot, mert bővült a család - az öcsém nem is hajlandó mással enni a sonkát, csak az általam sütött kaláccsal.
Nem bonyolult, csak talán a hozzávalók előkészítése kicsit időigényes, de megéri!
Íme a recept:

Hozzávalók :
* 390 ml tej
* 1 kocka friss élesztő
* 750 g búzaliszt
* 1 tojás
* 75 g cukor
* 1 csomag vaníliás cukor,
* ½ teáskanál só
* 1 teáskanál reszelt citromhéj
* 100 g margarin
* 1 nagy alma
* 2 szál sárgarépa
* 40 g apróra vágott pisztácia
Továbbá:
* 1 tojás
* 20 g apróra vágott pisztácia
* 3 evőkanál mandulapehely

Elkészítése:
Meglangyosítunk 350 ml tejet és belekeverjük az összetördelt élesztőt és 2 teáskanál cukrot.
A kovászt lefedve 30 percig kelesztjük.
A maradék tejjel összekeverjük a tojást.
A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a margarint, a tojásos tejet és a kovászt tálba téve alaposan összegyúrjuk.
A tésztát letakarva meleg helyen 40 percig kelesztjük.
Közben meghámozzuk az almát és a sárgarépát, mindkettőt külön-külön lereszeljük és konyhai papírtörlőben jól kinyomkodjuk.

A megkelt tésztát három részre osztjuk.
A tészta egyik részébe a reszelt sárgarépát, a másikba az almát, a harmadikba az apróra vágott pisztáciát gyúrjuk bele.
Mind a három cipóból egy-egy 80 cm hosszú és 3 cm vastag rudat sodrunk.
A rudakat összefonjuk, koszorúvá formázzuk.
A koszorút sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük és még 35 percig kelesztjük.

A másik tojással megkenjük a koszorút.
A koszorú pisztáciás ágát pisztáciával, az almásat mandulával, a sárgarépásat a maradék reszelt sárgarépával szórjuk meg.
A süteményt 200 fokra (gázsütő 3-as fokozat) előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
Ha a tészta erősen barnul, takarjuk be alufóliával.

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!
Kónya Krisztina Pécsről

Hirdetésfelvétel


Telefonon: 06 70 53 11 888   / Nagy Attila
E-mailben: info@kreativcafe.hu