Mézeskalács karácsonyfadíszek

Image ... és ajándékkísérők. Hadarik Rita ötlete




Ha már egyszer süt valaki mézeskalácsokat, akkor egyszerűen írókázzon névre szóló mintákat is. Érdemes nagyobb figurákat kiválasztani ehhez, hogy könnyebben rá tudjuk írókázni a neveket.
Szép szalagból kössünk masnit, a nevesített, és korábban kilyukasztott mézeskalácsot fűzzük át ünnepi zsinórral, és kössük a masnihoz. Szerintem nagyon szép és ötletes ez az ajándékkísérő.
 
Image
 
Mézeskalácsból szintén készíthetünk karácsonyfadíszeket, amiket írókázhatunk, magokkal, színes cukorgyöngyökkel tehetünk szebbé. Az előre elkészített lyukon fűzzünk át egy szép arany zsinórt, esetleg az angyalkák hátára erősítsünk szalagból szárnyakat, és akasszuk a karácsonyfára. Ha kedvünk van hozzá, együnk egyet-egyet belőle.
Image

 
Puha mézeskalács recept

Hozzávalók:
* 90 dkg liszt
* 2 ek szódabikarbóna
* 25 dkg margarin
* 40 dkg méz
* 25 dkg barna cukor
* 2 db tojássárgája
* mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítése:
Először a száraz elemeket keverük össze, majd rárakjuk a lisztre a puha margarint.
A mézet a cukorral felforraljuk, majd ezt is hozzáadjuk, végül a tojássárgákat is ráütjük a tésztára.
A hozzávalókat jól összedolgozzuk (kézzel, vagy géppel), majd pár órára pihentetni rakjuk a hűtőbe.
Kilisztezett fán kb. vékonyra (3-4 mm) nyújtjuk a tésztát, majd az alkalomnak megfelelő mintákkal kiszaggatjuk.
Magokkal díszíthetjük (tökmag, szezámmag, napraforgó, dió), tojássárgával megkenjük, előmelegített sütőben 5-8 perc alatt aranysárgára sütjük.
A mézeskalács általában jól zárható fémdobozban megpuhul. De ez a változat enélkül is finom omlós!
Image
Írókázás
Hozzávalók (minimum 100 kekszhez):
* 1 tojás fehérje
* 25 dkg cukor

Elkészítése:
Az íróka készítéséhez a cukrot elektromos darálón nagyon finomra daráljuk.
Akkor jó, ha már szinte összeáll a cukor.
A tojás fehérjét habverővel kezdjük felverni, majd kanalanként keverjük hozzá a cukrot.
Akkor jó, ha már megáll a habverőn a cukormáz. Az írókát tegyük egy vastagabb zacskóba, és valami segítségével (pl. gumi) jól zárjuk le légmentesen.
Az egyik csücskét nagyon finoman vágjuk ki.
Az írókázásnál fontos, hogy lehetőleg ne remegő kézzel, határozott, folyamatos kézmozdulatokkal írjuk a kekszeket. Először nyomjunk egy pontot az indulási helyhez, majd kissé megemelve a zsákunkat, folyamatosan húzzuk a körvonalak mentén pár miniméterrel magasabban a cukros zsákunkat.
Image