Eszkimó torta

Image Ez az a sütemény, ami télen is nyáron is sikert arat!

 

Hozzávalók:

KépA tészta:
Kevés vaj a tepsi kikenéséhez
1 bögre finom kakaópor
2 és fél bögre rétesliszt
2 és fél bögre kristálycukor
2 és fél teáskanál szódabikarbóna
1 és negyed teáskanál sütőpor
1 és negyed teáskanál só
2 nagy egész tojás + 1 tojás sárgája
1 és negyed bögre sovány tej
1 és negyed bögre meleg víz
fél bögre + 2 evőkanál olivaolaj
1 zacskó vanilincukor
1 bögre vanília fagylalt
1 bögre csokoládé fagylalt
marcipán massza a pingvinekhez (fehér, kék, narancsszín, sötétkék)

Elkészítése:
1.Melegítsük elő a sütőt 180°-ra. Készítsünk elő két sütőlemezt (vagy tepsit). Terítsünk bele mindkettőbe zsírpapírt. Olvasztott vajjal kenjük át és szórjuk meg kakaóporral.
2.Szórjuk egy keverőedénybe a bögrényi kakaóport, a lisztet, a cukrot, a sütőport, valamint a szódabikarbónát és a sót, majd a mixerrel alacsony fokozaton keverjük össze.
Adjuk hozzá a tojásokat, a tejet, a felmelegített vizet, az olajat és a vaníliáscukrot.
A mixerrel alacsony fokozaton keverjük össze. Osszuk a masszát két részre és terítsük a két sütőlapra. Közepes fokozaton süssük 15-16 percig.
Hagyjuk hűlni 30 percig.
Szedjük le a megsült tésztát a sütőlemezről és hagyjuk teljesen kihűlni.
Kép3.Egy nagyobbacska félgömbszerű műanyag tálkát készítsünk elő (cca. 15cm átmérőjű legyen).
Olajjal kenjük ki a belsejét vékonyan. Béleljük ki vékony műanyag Folpack fóliával.
4.A kisűlt tészták közül az egyikre helyezzünk egy 18-20 cm átmérőjű tányért és vágjuk  körbe. A kivágott lapot helyezzük a műanyag tálkába és óvatosan nyomkodjuk bele, hogy kibélelje a tálkát.

Alapkrém:
20 deka fehér csoki
másfél bögre tojásfehérje
2 bögre porcukor
2 és 1/1 bögre natur olvasztott vaj

Elkészítés:
1.Gőz fölött olvasszuk meg a feltördelt fehér csokoládét és tartsuk melegen.
2.Helyezzük a tojásfehérjét egy inox habverő üstbe, tegyük gyengén forrásban lévő víz fölé és elektromos habverővel addig kevergessük alacsony fokozaton, amíg felolvad benne a cukor. Ezután vegyük le a gőzről és magas fordulatszámon keverjük, amíg ki nem hűl.
3.Közepes gyorsasággal keverjük hozzá az olvasztott vajat, majd 1-2 perc múlva az olvadt csokit. Most kapcsoljunk magas fordulatszámra és 5 percig tartsuk azon. Befejezésül alacsony fordulatszámon még keverjük kicsit, hogy eltűnjenek a levegőbuborékok a masszából.
4.Ez a fajta vajkrém hűtőben tárolva 3 napi eláll, de fagyasztható is egy légmentesen záródó edénykében (1 hónapig tartható). A mélyhűtött csokikrém szobahőmérsékleten felolvasztva és átkeverve, egyenértékű a frissen készülttel.

Összeállítása:

Az alapkrém felébe keverjük bele a bögrényi vanília fagyit, a másikba pedig a csoki  fagyit.
Rétegezve, felváltva helyezzük bele a kétféle krémet.
Vágjunk ki a második tésztalapoból egy akkora körlapot, ami lezárja a krémet.
Vonjuk be vékonyam a fehér alapkrémmel az egész kunyhót.
Helyezzük a hűtőbe egyelőre addig, amíg elkészítjük a "hó téglákat".

Készülhet egyszerű puddinggal is!

A hótégla:
A "hó tégla" 50 deka porcukor, 2 evőkanál víz és pár csepp citromlé összemixelésével készül.
Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl folyós.
Ha van olyan krémnyomónk, amivel lapos téglácskát nyomhatunk, akkor a mellékelt fotó szerint járunk el. Ha nincs akkor egy műanyag lapra helyezzünk fóliát és erre kenjük fel 0,5 cm vastagon a cukormázat.
Hagyjuk kissé szilárdulni, hogy gyurmaszerű legyen.
Vágjuk 2x3 cm-es téglalapokra és burkoljuk be vele a sütit.

A hótégla készülhet egyszerűen kinyújtott és téglalap formára nyújtott marcipánból is.

A pingvin készítése itt található