KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Összhangban a természettel ősszel - télen

ImageNémetné Wéber Gabriella írása

best Running shoes【正規品】最新のナイキ メンズ レディース スニーカー通販

Legalábbis régen ez ilyen egyértelmű volt, amikor még őseink a természettel összhangban éltek és a kinti munkák befejeztével többet pihentek.
A természet megmutatja számunkra, hogy melyik évszakban mit kell tennünk. Ha nem figyelünk oda szervezetünk könnyen megbosszulja, azaz megbetegedhetünk. Tavasszal, nyáron aktívabb időket élünk, azaz „pörgünk magas fordulatszámon”. Ezt nem tehetjük meg ősszel és télen. Egyre korábban sötétedik a tél közeledtével.

Gondoljuk végig, hogy mennyi áramot megspórolhatnánk, ha hamarabb lefeküdnénk esténként. Ezt nemcsak saját pénztárcánk megkímélése szempontjából fontos, hanem a Föld bolygó állapota miatt.

ImageImage

Ugyanis a globális felmelegedéshez nagymértékben hozzájárul ez a tendencia, hogy az emberek nem vesznek tudomást arról az egyszerű tényről, hogy mikor van este. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mi a legfontosabb számunkra az életben? A legtöbben azt válaszolják, hogy az egészség, a család stb. Ha ez így van próbáljuk meg a természet és az ember összhangját visszaállítani az egészségmegőrzés céljából. A környzetvédelmi kérdéseket se hárítsuk másra ill. ne gondoljuk, hogy mi egyedül nem tehetünk semmit. „Sok kicsi sokra megy” – szól a közmondás. Ahogyan gondolkodásunk, tudatunk tisztul, úgy tud a természet is tisztulni. Az ember egészsége és a „bolygó egészsége” szorosan összefügg egymással.

Még egy kérdés felmerül ilyenkor a fűtési szezon kezdetén. Hány fok legyen a lakásban? Nagymamáink, dédszüleink még kályhában fűtöttek a házuk közepén lévő kályhával és sűrűn előfordult, hogy hidegben aludtak. Ma ez sokak számára már elképzelhetetlen, olyannyira elkényelmesedtünk, hogy télen meleget szeretnénk, nyáron hideget. Ennek érdekében nem sajnáljuk a Föld bolygó energiáit a végsőkig kimeríteni, pedig egyszerűbb megoldások is vannak (pl.: vastagon felöltözünk, vastag duplatakarót használunk). Fűtünk ezerrel és nyáron pedig a klímaberendezéseket használjuk. Találkoztam olyan esettel, hogy panellakásban nyitott ablaknál tudtak csak meglenni télen, mert túlfűtötték a házat. Egy egyszerű parasztember joggal feltehetné a kérdést: Megbolondultak az emberek? A választ mindenki számára egyértelmű… A parasztember régen vastag falú házakat épített, ahonnan télen a meleg nem szökött ki olyan könnyen és nyáron sem fulladt meg a melegtől. Az egyszerű és  a természetes a legtakarékosabb megoldás. A tudatos élet nem ott kezdődik, hogy elméletben tudjuk, hogy mit kell tennünk, hanem életmódunkban is megvalósítjuk ezeket az elveket. Tennünk is kell valamit és nemcsak önmagunkért (ahogy ezt Amerikából sugallják számunkra), hanem a Föld bolygóért.

Image 

Ha egyszerűen csak odafigyelünk a természetre, hogy mit üzen számunkra boldogabbak, egészségesebbek leszünk.

 

 

 

 

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...