KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Kolozsvári padlizsánkrém

PadlizsánkrémEredeti erdélyi gazdaságos recept

Buy Sneakers2020 New nike supreme sb 2012 ebay shoes black friday Black/Infrared Online Sale

Nem  csupán különlegesen finom, de kiadós, gazdaságos is!

Hozzávalók:
 3 db szép fényes, sötétlila, kemény padlizsán
 4 gerezd fokhagyma
 1 kicsiny fej vöröshagyma
 1 evőkanál mustár
 1 csapott teáskanál só
 1 csapott mokkáskanál őrölt fehérbors
 2-3 levélke friss rozmaring
 1 levélke friss bazsalikom
  mokkáskanálnyi friss kakukkfű
 5 deka vaj
 1 púpos evőkanál liszt
 1,5 deci tej

Elkészítése:
A padlizsánokat mossuk meg és töröljük szárazra. Nem kell levágni a végét, úgy ahogy van, tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe. A tepsi aljára érdemes sütőpapírt, vagy alufóliát teríteni.
Nagyjából 30-45 percig sütjük. Akkor jó, ha kissé kezd ráncosodni a teteje. Persze van, aki félig sülten jobban kedveli. Ebben az esetben, akkor kell kivenni, mikor bebarnult.

A sütőből kivett padlizsánokat takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kicsit hűlni. Így a keletkező gőztől könnyebben lejön a héja. Előbb vágjuk le a szárát, majd húzzuk le a héját vékonyan.

Közben a vajat olvasszuk meg és szórjuk rá a lisztet. kicsit kapassuk meg és öntsük hozzá a tejet. Közepesen sűrűre főzzük és hagyjuk kicsit hűlni.

Vágjuk 2 centis karikákra és tegyük az aprítóba. Dobjuk mellé a megpucolt fokhagymákat, a lereszelt vöröshagymát, mustárt, borsot, sót, fűszernövényeket  és  mixeljük össze. Öntsük hozzá a besamelt és alaposan mixeljük át újra.

A kész krémet hagyjuk kicsit összeérni a hűtőben. Pirított házi kennyérrel, enyhén sózott paradicsomkarikákkal, vagy kovászos uborkával igazán remek és egészséges.

Tipp: szendvics falatkák
Hajában főtt, megpucolt krumplit vágjunk 2 centis karikákra és púpozzunk rájuk a padlizsánkrémből. A legtetjére pedig  tegyünk ribizlidzsemmet, vagy kis cikk őszibarack befőttet. Nekem bejön, de aki nem szereti az édeset a sóssal keverni, az  reszelt füstöltsajttal, vagy parmezánnal ízesítheti.

padlizsan

 

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...