KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Lézeres szemműtét

0szemDr Ungváry Lilla szemész szakorvos írása a lézertechnikáról

latest Running Sneakers『アディダス』に分類された記事一覧

A lézeres szemműtétek 15 éve hódítanak szerte a világban és Magyarországon is. Sok mindent megtudhattunk már róluk, lehetnek már az ismeretségi körünkben is olyanok, akik elvégeztették magukon a beavatkozást, így személyes élményekről is hallhatunk. Tudjuk, ki lehet alkalmas egy ilyen műtétre, ki nem.

Kinek ajánljuk a lézeres szemműtétet?
Annak aki:

• szemüvegét, kontaktlencséjét kényelmetlennek érzi sportolás közben, magánéletében vagy munka közben

• szüksége van szemüvegre vagy kontaktlencsére és azok dioptriája –12 és +6 között van

• látásélessége nem változott az utóbbi 1 évben.

Kiknek nem ajánlottak a fenti a lézeres szemműtétek?

• 18 év alatt. Ilyenkor a szem még nem stabil, változhat a törési hiba mértéke.

• Terhesség. A hormonális változások szintén okozhatják a szem törőerejének a változását.

• Herpesz a szaruhártyán. A herpesz hegesedést okoz, és kiújulhat.

• Szárazszem-betegségben szenvedőknek.

• Cukorbetegeknek, ha nincsenek megfelelően kezelve.

• Belgyógyászati betegségek egyes eseteiben.

• Szaruhártyahegek, szaruhártya ereződése a műtéti területen.

• Pacemakeres betegek a berendezés elektromágneses tere miatt nem kerülhetnek műtétre.

Lehet-e még újat elmondani ebben a témában?

Igen! Számos újdonság jelent meg ezen a területen is, ahogy a tapasztalatok gyűltek, és ahogy a technika tökéletesedett és fejlődött.  
Megjelentek például a legújabb generációjú lézerek, az úgynevezett repülőpont technikával működő változatok.
Ezeknek óriási előnye, hogy pontszerűek, így szabályos felszínt képeznek, kisebb anyagveszteséggel.

A diagnosztikában is változások történtek. Kiderült ugyanis, hogy az eredményt nemcsak a műtét elvégzésének mikéntje, hanem az előzetes vizsgálatok alapján történő tervezés is nagymértékben befolyásolja.
A hullámfront analízisen alapuló, számítógépes diagnosztikai eszközök rendkívül finom és egyéni szemfelszíni térképeket tudnak készíteni.
Miért fontos ez? Mert a szemünk is, akárcsak az ujjlenyomatunk, egyénenként változó. Minél többet tudunk műtét előtt erről az egyéni képről, annál tökéletesebben tudjuk megtervezni a beavatkozást.

A szaruhártya elülső felszíne, a vastagsága, a mélyebb egyenetlenségek, sőt a szaruhártya hátsó felszínének feltérképezése is fontos.
Erre alkalmas készülékek azonban nem minden lézerklinikán találhatók. Sőt, a különböző műtéti technikák (PRK, LASIK, LASEK) sem érhetők el egyformán mindenhol. Márpedig az eredményességet befolyásolja az is, hogy a szemünk hogyan operálható a legideálisabban.

Ezért ma már nemcsak az a kérdés, elvégeztessük-e magunkon a műtétet, hanem az is, hogy hol. Miért van ennek jelentősége? A lézeres szemműtétek után a leggyakoribb panasz a káprázás, az éjszakai látási nehézségek.
Ezeket kivédeni az új technikával lehet, mely figyelembe veszi a magasabbrendű vagy egyéni eltéréseket is, illetve a finomabb és kevesebb anyagveszteséggel járó lézerkezelés miatt kevesebb műterméket hoz létre.

A szemünk világa olyan kincs, melyet óvni kell. Mivel Magyarországon is megtalálhatók a világszínvonalú eszközök és szakemberek, keressük meg őket. A minőség választása ebben az esetben nem tűnik luxusnak.

Dr. Ungváry Lilla
szakorvos

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...