Különleges túrós süti

ImageFogyókúra ide-oda, picit felhagyhatunk vele, ha ilyen remek süti kerül az utunkba.

 

Hozzávalók:

Tészta:
50dkg liszt
25dkg margarin
2 evőkanál cukor
1 evőkanál tejföl
2 tojássárgája
csipet só
1 csapott mokkáskanálnyi sütőpor

Töltelék:
1kg túró
2dl joghurt
15dkg cukor
2cs vaníliás cukor
5 púpozott evőkanál búzadara
3 egész tojás + a fenti tojásokhoz tartozó fehérje(2db)
5 dkg vaj
1 citrom vagy narancs reszelt héja

Bevonat:
40dkg porcukor
1 citrom leve
2 evőkanál víz

Elkészítése:
A tészta alapanyagait a mixer dagasztó villájával összekeverjük, majd kézzel is átgyúrjuk.
Egy vastagabb (kb 4-5mm), valamint egy vékonyabb(2-3mm) lapot nyújtunk belőle.
A vastagabb lapot akkorára nyújtsuk, hogy a tepsi szélét is kibélelhessük vele.

A töltelékhez mixerrel összekeverjük a vajat, a cukor felét, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a tojássárgákat.
Hozzákeverjük a túrót, joghurtot és a búzadarát.
A tojásfehérjékhez hozzádobjuk a maradék cukrot és kemény habbá verjük.
Óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába.

A masszát a tepsibe terített tésztára simítjuk.
Tetejére borítjuk a kisebbik-vékonyabbik tésztalapot.
Egy villával átlós irányban 4-5 centiméterenként beszúrkáljuk a tetejét.
Előmelegített 180-200fokos sütőbe tesszük a legalsó rácsra és megsütjük.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk langyosra hűlni.

A bevonathoz a porcukrot, a citromlevet és a vizet a mixerrel legalább 5 percig keverkessük a legmagasabb fokozaton.
Egynemű, nagy viszkozítású, síma anyagot kell kapnunk.
Középről kiindulva terítsük szét egy széles késsel a még picit langyoskás sütemény tetején. Tegyük hűvös helyre, amennyiben megoldható. Természetes hőmérsékleten kicsit tovább tart a máz megszilárdulása.

Mikor kezd szilárdulni a máz, egy éles késsel a tepsiben vágjuk körbe a széleit és szeleteljük 3x5cm-es darabokra.
Tegyük hűtőszekrénybe pár órára, utána rendezzük szépen egy dekoratív tálra.
Figyelem! Nem lehet egymásra púpozni, mert összeragad.

A felvágott süteménykockákat érdemes hűtőben tárolni a továbbiakban is.
Egy nap múlva lesz igazán finom.
Nagyjából 4-5 napig büntetlenül eltarható. Bár kicsi a valószínűsége, hogy marad belőle ennyi ideig!

Variáció: a cukormáz helyett csokibevonót is használhatunk. Ebben az esetben a túrómasszába narancshéjat tegyünk. A sütink íze pont olyan lesz, mint a Túró Rudinak.

Egyéb ízesítési lehetőség:
szerezzünk be egzotikus fűszereket árusító üzletben rózsavizet. Ebből 1 evőkanálnyit adjunk a töltelékhez . Egészen üdítő, tavaszi ízvilágot kap a sütink.
A rózsavizet tejbegríz, gyümölcsrizs, gyümölcssaláták, pudingok és limonádé ízesítésére is használhatjuk.

Sok sikert és jó étvágyat a sütihez!