Isteni vargabéles

VargabélesMa már ennek gyorsabb, kalóraszegényebb változatát készítenénk, de nézzük hogy készítették anyáink, nagyanyáink.

30 dkg lisztből, 20 dkg vajból, 10 dk cukorból, pici sóval , 1 dl tejfölel omlós tésztát készítünk.
Két cipóra osztjuk és lefödve 2 órán át pihentetjük.

Közben 1,5 kg lisztből , 2 tojással tésztát gyúrunk és vékonyra kinyújtjuk.
Ha megszikkadt 1,5 cm-es széles csíkokra vágjuk, megfőzzük.
Meglocsoljuk kevés zsírral, hogy ne ragadjon össze. (kész laskával is elkészíthetjük).

80 dg friss tehéntúrót áttörünk szitán (mixer is jó), belekeverünk 4 tojássárgát, 30 dkg vaníliás cukrot , reszelt citromhéjat 10 dkg mazsolát, 1,5 liter nagyon sűrű tejfölt és a 4 tojás jól felvert habját. Mindezt összekeverjük a megfőtt tésztát.

A két kis cipót kinyújtjuk és összehajtjuk, mint az íróstésztát, majd újra kinyújjtjuk, utána tepsibe tesszük, ráhalmozzuk a túróslaskát és befedjük a másik kinyújtott lappal. Forró sütőbe tesszük, közepes tűznél lassan sütjük. Forrón vaníliás porcukorral hintjük. Kb. 8 cm-es kockákra vágjuk.