Narancsos csokoládétorta

torta180 Máté Zsuzsa receptje

 


Hozzávalók:

Tészta:
8 tojás
160 g cukor
160 g liszt
100 g darált dió
50 g vaj
csipet só
kávéskanálnyi sütőpor

Krém és máz:
0,8 l tejszín
300 g csokoládé
100 g cukrozottnarancshéj
100 g narancslekvár
2 ek narancsszörp
1 teáskanál zselatin

Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból kerektortaformában piskótát sütünk. A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot is hozzákeverjük. Belecsorgatjuk a tojássárgáját, a lisztet sütőporral és a darált dióval összekeverjük, és lazán beleforgatjuk a habba. Végül az olvasztott, langyos vajat is hozzákeverjük. Egy tortaforma alját kivajazzuk, liszttel meghintjük. A tésztát 180 fokosra felfűtött légkeveréses sütőben 35-40 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 200 fokon.)

A krémhez előző nap felforraljuk a tejszínt 200 g csokoládéval, és alaposan behűtjük. Másnap fölverjük, és a sűrű krém ¾ részét a 4-5 lapra vágott torta közé kenjük oly módon, hogy a tortalapot először megkenjük vékonyan narancslekvárral, rászórunk egy kevés cukrozott narancshéjat, és erre kenjük a csokoládés tejszínt. Ha a tészta kissé szárazra sikerült, meglocsolhatjuk higított narancsszörppel.
A torta tetejére helyezünk egy mackósajtos dobozt, vagy hasonló átmérőjű, legalább másfél centi magas kör alakú dobozt. A megmaradt krémből kb. 1 cm magasa bekenjük a torta tetejét (a doboz kivételével) és az oldalát. 100 g csokoládét egy teáskanálnyi olajjal felolvasztunk, és rákenjük a torta tetejére. Közben 100 ml vizet felmelegítünk, és feloldjuk benne a zselatin. Hozzáadjuk a szörpsűrítményt, 2 ek narancslekvárt és kevés cukrozott narancshéjat.

Kivesszük a dobozta krémből, és a keletkezett helyre beöntjük a langyosra hűtött zselatint.

A behűtött tortát a maradék cukrozott narancshéjjal díszíthetjük. Ha esetleg maradt zselatin vagy csokoládé, formába öntve (pl. kimosott tojástartó) és kihűtve elegáns tortadíszeket készíthetünk.
 
torta1
Máté Zsuzsa