Kapros-túrós pogácsa

Kapros túrós pogácsaSzabó Edina receptje


A kapormániám következő állomása ez a pogácsa lett: fogtam a már jól bevált alapreceptemet, egy adag kaprot és túrót, és már sültek is finom falatok.

 

 
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
25 dkg tehéntúró
3 evőkanál friss, aprított kapor
2 tojás sárgája
1 pohár tejföl
1 csomag instant élesztő

a tetejére 1 egész tojás

Elkészítése
A fenti hozzávalókból jól formázható tésztát gyúrok.

Ha túl ragadós lenne, egy kevés lisztet még teszek hozzá.
Alapos összedolgozás után 1-2 órára letakarva hűtőbe teszem (nem kelesztem melegben; persze akkor a legfinomabb, ha egy egész éjszakát pihen).
A pihentetés után még egyszer átgyúrom, majd minden nyújtás után a 4 oldalát felhajtom, hogy leveles legyen a tészta. A hajtogatást kb. 4-5x megismétlem.

Ha ezzel megvagyok, a tésztát 1 cm vastagságúra nyújtom, egy éles késsel berácsozom és kiszaggatom a pogikat.
A tetejüket a felvert tojással megkenem, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem őket.
Adagonként 20-25 perc alatt megsülnek.

kapros