Marcipános narancsos kalács

Kalács marcipánnalHihetetlenül finom sütemény, amit igazán érdemes elkészíteni

 
Tipikus dán csemege, amit eleinte kissé viszolyogva fogadtam. Marcipán töltelékként, sütve?! 
Amikor megkóstoltam, a rabjává lettem. Azóta bátran és nagy sikerrel használom töltelékként a marcipánt mindenféle sütiben.

Hozzávalók
Tészta:
* 1 csésze tej
* 12,5 dkg vaj
* 2 evőkanál cukor
* 5 dkg élesztő
* 2 tojás
* 40 dkg búzaliszt

Töltelék
* 7,5 dkg vaj
* 7,5 dkg cukor
* 10 dkg marcipán reszelve
* 5 evőkanál. narancslekvár (vagy más lekvár)
* 10 dkg reszelt narancshéj
* 1 db tojás
* 5 dkg mandulapehely

Elkészítése:
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és adjuk hozzá  atejet és a cukrot. Kevergetve langyosra melegítjük.

Morzsoljuk hozzá az élesztőt. Adjuk hozzá a villával felvert tojást és a lisztet. Tegyük dagszatógépbe, vagy alaposan dagasszuk át kézzel, hogy rugalmas, lágy tésztát kapjunk.
Hagyjuk kelni kb 45 percig.

A töltelékhez keverjük össze a vajat, cukorot és a lereszelt reszelt marcipánt egy puha, krémes masszává.

A tésztát a kelesztés után gyúrjuk át újra és nyújtsuk ki egy nagyobb, 30x40cm-es téglalappá.

Vágjuk 3 széles csíkra.

Tegyünk rá a narancslekvárt keresztben, csíkokban. A csíkok egymástól kb 2-3 cm-re legyenek. Ezután a marcipán massza következik, a lekvár csíkok közé. A végén  szórjuk meg  narancshéjjal.

Tekerjük fel hengerré.

A 3 hengert fonjuk össze kaláccsá.  A villával összekevert tojással kenjük át a tetejét. Szórjuk meg a mandula pehellyel és hagyjuk kelni, amíg nagyjából a kétszeresére nő.

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és tegyük be sülni (kb. 25perc)

kalacs2

kalacs1