Zefír szelet

ZefírszeletEz a remek sütemény valószínűleg viszonylag alacsony kalóriatartalma és lágy-könnyed íze miatt kapta a nevét.

Cukor helyett használhatunk hozzá folyékony édesítőszert, vagy fruktózt (ebből ugyanannyi kell, mint a cukorból) is.

Hozzávalók:
A piskótához
* 6 tojás
* 6 evőkanál porcukor (vagy 3 evőkanál folyékony édesítőszer)
* 6 evőkanál rétesliszt (vagy 5 evőkanál finomliszt + 1 evőkanál búzadara)
* 1 evőkanál valódi kakaópor
* édesítőszer esetén mokkáskanálnyi sütőpor

A "feltéthez"
* 2 doboz nagypoharas natúr joghurt (2x450 g)
* 15 evőkanál cukor (vagy 8 evőkanál folyékony édesítőszer
* 4 evőkanál zselatinpor (a Penny üzleteiben kapható a legjobb és legolcsóbb)
* 5 dl tejszín
* 30 dkg magozott meggy
* 25 dkg tejjel kenhetőre kevert gesztenyemassza

Kellékek:
sütőpapír, szögletes mély tepsi (kb 25x35-ös), fólia

Elkészítése:

Piskóta
(amely szép magasra jön fel és nem töpped össze!)
A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját elkeverjük simára. Amennyiben édesítőszert használunk, ehhez keverjük.
A lisztet elkeverjük a kakaóporral.
A tojás fehérjét verni kezdük, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és jó kemnényre habosítjuk.

Fakanállal keverjük hozzá óvatosan a tojás sárgáját, majd a kakaós lisztet forgatjuk bele.
A tepsi aljára sütőpapírt helyezünk, az oldalát meg kevéske olajjal töröljük át, majd öntsük bele a masszát.

A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
Akinek légkeveréses elektromos sütője van, nincs más teendője, minthogy betegye a középre helyezett rácsra.
Akinek gázsütője, vagy nem légkeveréses sütője van, az a piskótamassza behelyezése után egy lapos fakanállal, vagy egy késsel kb félcentire támassza ki a sütőajtót. Így a gőz folyamatosan távozik és nem esik össze a piskóta.

"Feltét"
A joghurtot, a cukrot és a zselatinport egy lábasban összekeverjük és állandó keverés mellett forráspontig hevítjük, majd lehűtjük a mosogatóba helyezve hideg vízben. Időnként itt is megkeverjük. Mikor már csak éppenhogy langyoska, hozzávegyítjük a habbá vert tejszínt.

Összerakás
Az elkészült piskótát kiemeljük a tepsiből, leszedjük a sütőpapírt róla, majd hagyjuk kihűlni.
A tepsit kibéleljük a fóliával és visszahelyezzük a piskótát.
Rákenjük a gesztenyemasszát, rászórjuk a levétől lecsepegtetett meggyet, végül ráöntjük a joghurtos keveréket.

Hűtőbe tesszük és 1-2 óra múlva fogyasztható.

Tippek:
A jughurtos keveréket ízesíthejük citrom-, vagy narancshéjjal, vaníliával, rózsavízzel (ez keleti fűszereket árusító boltokban kapható - nagyon finom és különleges).
A meggy helyett természetesen más gyümölcs is remek, ami rárímel a gesztenye ízére (eper, kiwi, mangó)

meggyes

meggyes2