Cseresznyés pite

0cseresznyes180Egy igazi nyári finomság...

Hozzávalók
Tészta:
* 30 dkg liszt
* 15 dkg vaj
* 10 dkg cukor
* 2 ek tejföl
* 2 tojás sárgája
* 1 teáskanál sütőpor

Töltelék:
* 70 dkg friss magozott cseresznye
* 10 dkg cukor
* 2 ek étkezési keményítő, (vagy rizsliszt - esetleg pudingpor)
* 1 cs vaníliás cukor, vagy kevés gyömbérpor (esetleg friss reszelt gyömbér)
* 5-6 ek búzadara
* 1 tojásfehérje a kenéshez

Elkészítése
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és a hűtőben tartjuk kb. 1-2 órát. Amíg pihen, a tölteléket elkészítjük és ezt is hagyjuk állni 30-40 percig, hogy a búzadara felpuhuljon és felszívja a fölösleges nedvességet.

A tésztát egy nagyobbacska és egy valamivel kisebb gombócra osztjuk.

A nagyobbat 5 - 6 mm vastagságúra és a tepsi méretére nyújtjuk - pontosabban 2 centivel szélesebbre, hogy széle is legyen majd.
Könnyedén négyfelé hajtjuk és kiterítjük a tepsiben, amit előzőleg sütőpapírral béleltünk (vagy kivajaztunk).
 
A kimagozott cseresznyét elkeverjük a keményítővel, a búzadarával, a 10 dkg cukorral és gyömbérrel.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészta tetjén.

A második gombóc pitetésztát megint kinyújtjuk, valamivel vékonyabbra, mint az első adagot és a tetejére borítjuk. Hústűvel. vagy villával  szurkáljuk meg helyenként.
A tojásfehérjét picit felverjük villával, megkenjük vele a piét és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

0cseresznyes