Életkerék kenyér

Image A receptet "Csillagvirág" küldte be

Hozzávalók:

1 kg (tönköly)búza fehérliszt (de ha nincs tönkölyliszt, jó a sima búzaliszt is), 20 dkg teljes kiőrlésű (tönköly)liszt, fél liter langyos tej, 5 dkg krumplipehely (vagy 5 evőkanál krumplipüré), egy kocka (5 dkg) élesztő, egy kiskanál cukor, két kiskanál só, két evőkanál olaj.
A tetejére: egy tojás villával kissé felverve, csipetnyi só, szezámmag, napraforgómag, tökmag, mák (vagy másféle magvak ízlés szerint).


Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a kiskanálnyi cukrot, és megvárjuk, amíg az élesztő jól felhabosodik. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beleszórjuk a teljes kiőrlésű lisztet, a krumplipelyhet, a sót, beleöntjük a megkelt élesztőt és az olajat, és elkezdjük a hozzávalókat összegyúrni. Ha túl száraz, és nem áll össze (a tészta keménysége erősen függ a liszt minőségétől), akkor nagyon óvatosan, apránként langyos vizet öntünk hozzá. Kemény, de jól gyúrható, rugalmas tésztát kell kapnunk.
Amikor a tészta már teljesen sima és elválik az edény falától, letakarva fél órát kelesztjük.
A különböző magvakat külön-külön kis tálkákba szórjuk.
A tojást villával felverjük, megsózzuk.
Ezután a tésztát 20-25 darabra osztjuk. A darabokat gömbbé formázzuk. A gömböket egyenként bemártjuk a tojásba, majd valamelyik magba.
A tésztagömböket virág alakban sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
Ezután még fél órát kelesztjük.
Végül 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Image
 
A receptet "Csillagvirág"-tól kaptuk