KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Hernyók műanyagból

Image Pawlowszky Aranka ötlete
Sports ShoesNike

Többfajta, otthonunkban megtalálható kidobásra szánt műanyagból szeretném a hernyók készítését bemutatni.

Talán a gyerekek örülnek a legjobban, ha húsvét után elkészíthetik szüleikkel a kidobásra ítélt Kinder tojás műanyag tartójából a hernyókat.

Ezeket a hernyókat nagyon könnyű elkészíteni, már a 6 hónapos babák is szívesen játszanak vele, ha nekik szánjuk, ne rajzoljunk szemet, orrot és szájat a hernyónak, mert a picik leeszik a műanyagról az alkoholos filctollat vagy festéket.
Ügyeljünk a gondos felfűzésre is, ne tudják szétszedni, mert lenyelhetik a gyöngyöket!

A műanyag tartók darabszáma attól függ milyen hosszúra szeretnénk készíteni, nem érdemes túl hosszút készíteni.
Ha van még régi fajta Kinder műanyag tartónk abból szebben mutat.

Anyagok, kellékek:

* Kinder tojás műanyag tartója 6-7 db
* Golyós dezodor golyója
* kisebb vagy nagyobb gyöngyök (kása gyöngyök vagy 3 mm-es gyöngyök)
* damil a felfűzéshez
* zsákvarró tű
* fekete alkoholos filc
 
Kinder tojásból hernyó: 

1. lépés A műanyag tartókat jó vastag zsákvarró tűvel átszúrjuk mindkét felén. Ha kicsi a lyuk segíthetünk egy hegyes ollóval is, bár nem érdemes nagy lyukat fúrni, mert a gyöngy becsúszhat a műanyagba. A tű végére tekerhetük pamut rongyot, így a műanyag átszúrásánál nem sérti meg a kezünket, és nagyobb erőt tudunk kifejteni.

2. lépés: A hernyó végén kezdjük, 1 szem gyöngyöt fűzünk a damilra és átfűzzük a műanyagon mindkét végét, utána zárjuk le a műanyag tetejét. Ha kisebb gyöngyöt használunk, akkor két műanyag közé tehetünk 2 szemet is.

3. lépés Ha esetleg van nagyobb fagyöngyünk vagy más eltérő színű műanyag, ezekből készíthetjük a hernyó fejét, ha nincs megteszi a hernyó testével megegyező is. Az utolsó gyöngy lesz a hernyó orra, így nekünk már csak a szemeket és szájat kell megrajzolni.
Image

Műanyag karika hernyó:
A másik hernyó sebészeti célra szánt varrócérna műanyag kis karikáiból készült.
Image

Itt a műanyagok belül üregesek ezért kettőt (az üreges résznél) szembefordítottam egymással a felfűzésnél, hogy a gyöngyök ne vesszenek el benne.
Image
Image

Itt vékony gumira fűztem fel a karikákat, és 3mm-es gyöngy van közöttük. Mindkét gyermekem szeret játszani ezzel a hernyóval, mert szép színes, nagyon jó a fogása és kellemes hangot ad miközben tekergetik. A hernyó feje Kinder tojás műanyagból készült.
Image
 
Golyós dezodor hernyó:
Golyós dezodorból a műanyag golyót használtam fel.  A kiürült tartóból óvatosan olló, vagy valamilyen hegyes eszköz segítségével vegyük ki a műanyag golyót.
Vigyázzunk a kezünkre, és a golyóra is, majd tisztítsuk meg.
Kicsit nehezebb a dolgunk, mint az első két hernyónál, mert nem tudjuk a zsákvarró tűvel átszúrni a golyót, ezért kilyukasszuk a golyó egyik felét és próbáljuk a másik oldalon is körülbelül ugyanazon a tájon kifúrni.
A golyón a látható illesztés középre kerüljön, ezáltal még inkább hernyóra fog emlékeztetni (mint a képen).

Ha kilyukasztottuk az összes golyót kezdjük el a felfűzést kisebb tűvel.
Én áttetsző kristály gyöngyöket használtam a golyók közé. Szerencsére találtam egy fehér golyót is, amiből elkészítettem a hernyó fejét, a fotó kedvéért felrajzoltam rá a szemet és a szájat, mivel picinek készült.
A 8 hónapos kisfiam alig tudta kivárni, amíg felfűzöm, örömmel vette birtokba.
 
Image

Sok sikert kívánok az elkészítéséhez!
Üdv
Pawlwoszky Aranka
 
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó