KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Segítség, ügyetlen a gyermekem!

ImageSok szülő megrémül attól, ha óvodás gyermeke ügyetlenül rajzol, fest, vág. 

Pedig a legtöbb esetben nincs ok az aggodalomra!
Nem mindenki születik kiváló kézügyességgel, de még a legügyetlenebb gyerekek is fejleszthetők. Főleg a fiúgyermekeknél fordul elő, hogy cseppnyi érdeklődést sem mutatnak a kézimunka iránt. Nem kell kétségbe esni!

Mire a gyermek iskolába kerül, szabályosan kell fognia a ceruzát, tudnia kell egyenest, görbét, kört rajzolni, és stabilan kell használnia az ollót.
Ezek a legfontosabbak ahhoz, hogy gyermekünk megtanuljon írni. Ha 4-5 éves gyermekünk még csak firkál, és marokra fogja a ceruzát, egyáltalán nem kell megijednünk!
Segítenünk kell neki, hogy ráérezzen a helyes fogásra, és hagyni kell kibontakozni. 6-7 éves korára kell, hogy kialakuljanak ezek a képességei. A lényeg, hogy játékos formában, nevetve tanítsuk meg a gyermeket rajzolni, vágni, ragasztani, és tartsuk be a fokozatosság elvét.
Fontos, hogy örömmel, önszántából végezze az általunk adott "feladatokat", és kialakuljon az igénye a rajzolás iránt. Ha azt hinnénk elkéstünk, gyosran oszlassuk el ezt a gondolatot!
Hiszen a gyerekek hihetetlenül gyorsan tanulnak, és képesek még a legtapasztaltabb felnőttet is túlszárnyalni.

A fiúkat többnyire nehéz rávenni a rajzolásra, de annál könnyebb a konstruálásra! Ki gondolná, hogy a Lego is fejleszti a gyermek finommotorikus képességeit, pedig mennyire igaz?!
Ha szemünk fénye szeret építőkockázni, előrukkolhatunk egy fantasztikus ötlettel: Készítsünk építőkockákat közösen!
Csupán egy kis agyagra, elszántságra és jókedvre van szükségünk ahhoz, hogy elkészítsük gyermekünk leendő kedvenc játékát.

Gyúrjunk az agyagból (vagy modellezőmasszából) különböző formákat (téglatestet, kockát, gúlát stb.), majd hagyjuk kiszáradni. Be is festhetjük, de natúran is hagyhatjuk. Gyermekünk hihetetlenül boldog lesz, ha a vendégségbe érkező gyerekeknek elmondhatja: ő maga készítette játékát. És ha elveszik, vagy eltörik egy darab? Pillanatok alatt pótolhatjuk egy újjal.

Tehát lényeg a játékosság, a jókedv, és az öröm! Ha ez megvan, gyermekünk akár még festőművész is lehet!

Arnold Mónika

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

Hírlevél

 

Videó

Loading ...