KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

Marionett bábok

Gyereknapra bábokMarionett bábok készítése lépésről lépésre
Best Nike SneakersProper Rowing Machine Form , How to Use a Rowing Machine

Engedje gyermekei képzeletét szárnyalni, és készítsen nekik gyermeknapra marionett bábukat, hogy a saját különleges bábszínházában együtt játszhasson a család!

Megmutatjuk Önnek, hogyan készíthet hercegnő és sárkány bábokat, majd kezdődhet is a mese! Ehhez nincs másra szüksége, mint beszerezni a lenti eszközöket és követni a leírásunkat. A kreatív játékokkal biztosan kihozza a gyermekeiből a színészi és az éneklési hajlamot!  

Kiszabási jegyzet

* Sablon a formákhoz (50%-kal nagyítsuk fel)

Hercegnő
Fej        50 mm vastag labda
Test        15 mm vastag fa
Lábak    12 mm vastag fa
Kezek     6mm vastag fa
Nyak        12 mm-es tipli
Felső karok    15 mm-es tipli
Alsó karok    12 mm-es tipli
Felső lábak    20 mm-es tipli
Alsó lábak    18 mm-es tipli

babok9
Sárkány
Fej        15 mm vastag fa
Test        15 mm vastag fa
Lábak        12 mm vastag fa
Kezek         6 mm vastag fa
Nyak         8 mm-es tipli
Felső karok    15 mm-es tipli
Alsó karok    12 mm-es tipli
Felső lábak    20 mm-es tipli
Alsó lábak    18 mm-es tipli

babok10

Szükséges eszközök:

* ragasztópisztoly
* munkaasztal
* fúrógép
* csiszolópapír
* gyűrűcsavarok
* vékony zsineg vagy kötél
* 15mm, 12mm és 6mm vastagságú falapok a testhez, lábakhoz és a kezekhez
* 20mm-es, 18mm-es, 15mm-es, 12mm-es és 8mm-es tiplik a végtagokhoz és nyakhoz
* 12mm vastagságú fa a marionett keresztfogójához

A bábok dekoráláshoz és öltözékéhez:
* Festék
* Ruhaanyag és filc
* Fonal
* Gyöngy
* Dekorkövek

Elkészítése:
Első lépés – a figurák testrészeinek kivágása és az élek lekerekítése
Először rajzolja meg a hercegnő- és a sárkánybáb test- és fejformáit a 15mm-es falapra, majd a 12mm-es falapra a lábakat és a 6mm-es falapokra a kezeket. Ezt követően vágja ki a körberajzolt testrészeket a Dremel 300-as multifunkciós szerszámmal. A kivágáshoz a multitokmányt és az 561-es számú, többcélú spirális marófejet használja.

babok1

Kerekítse le a kivágott testrészek éleit a Dremel 300-as multifunkciós szerszámmal, a multitokmánnyal és a 117-es nagy sebességű maróval. Amikor az éleket lekerekítette, finomítsa azokat tovább a Dremel 300-as multifunkciós szerszámmal, amelyre a SpeedClick 511S vagy 512S polírozó-koronggal felszerelt tüskét illesztette.

babok3


Második lépés – a nyak méretre vágása és beragasztása
Folytatásként, a lenti kép segítségével a végtagokhoz és a nyakakhoz vágja méretre a különböző átmérőjű tipliket a Dremel 300-as multifunkciós szerszám, valamint a SC402-es SpeedClic tüske és az 544-es SpeedClick favágó korong használatával.
Harmadik lépés – Ezután a Dremel 300-as multifunkciós szerszámra illessze rá a multitokmányt, majd a multitokmányba a helyezze a megfelelő fúrószárat a 628-as precíziós fúrószár készletből. Fúrjon egy 8mm-es lyukat a fej alapjába, és a Dremel ragasztópisztollyal ragassza bele a tipli kisebb részét nyakként.

babok2


Negyedik lépés – a mozgó testrészek egymáshoz illesztése
Cserélje ki a multitokmányban a fúrófejet egy kisebbre a 628-as precíziós fúrószár készletből, és a végtagok, a test és a fej illeszkedési pontjainál fúrjon kis lyukakat a fa elemekre.
A fogóval feszítsen szét egy gyűrűcsavart, és illesszen hozzá egy zárt gyűrűcsavart, (mintha kulcsot tenne egy kulcstartóra), és kapcsolja össze őket, így csatlakoznak majd egymáshoz az egyes testrészek. Majd a fogó segítségével feszítse vissza a nyitott gyűrűcsavar fejét. Az összekapcsolt gyűrűcsavarokkal illessze össze a testrészeket.
Ezt követően fúrjon egy lyukat a fejek tetejére és illesszen bele egy szimpla gyűrűcsavart. Majd a sárkány feje tetejének két oldalára fúrjon két nagyobb lyukat, és helyezzen bele saslikpálcákat, ezek lesznek a sárkány szarvai.

babok4


Ötödik lépés – a bábok mozgató fogantyúinak elkészítése
A marionettet tartó kereszt alakú fogantyú két darab, 12 mm vastagságú farúdból készüljön. Jelölje be mindkettőn a középpontot, és az egyik fogantyút a képen látható módon faragja ki. A Dremel ragasztópisztollyal ragassza össze a két fa rudat.

babok5

Továbbra is a multitokmányba illesztett 628-as fúrószár készlet megfelelő fúrószárával dolgozva, fúrjon három függőleges és egy vízszintes irányú lyukat a fa rudak végén, illetve egy vízszintes lyukat a közepén. A lyukakon férjen át a zsinór.
Kösse egy hosszabb zsinór egyik végét a bábuk fején lévő gyűrűcsavarra, majd fűzze át a vízszintes lyukkal szemben lévő függőleges lyukon, majd egy csomóval rögzítse azt. A kezeket a vízszintes lyukon át, egyetlen hosszú zsinórra fűzze fel, és csuklóknál rögzítse. A maradék két függőleges lyukat a lábak rögzítésére használja, csomókkal erősítve a bokákhoz és a keresztfogantyú tetejéhez.

babok7

Megjegyzés: Könnyebben felfűzheti a bábokat a zsinórra, miután felöltöztette őket.



Hatodik lépés – a bábok színezése, öltöztetése
Végül fesse ki a bábukat, készítsen nekik ruhát szövetből és filcből, hajat fonalból, dekorálja gyöngyökkel is. A sárkány bábura dekorkövek és a Dremel VersaTip melegfúvó fejének segítségével készítsen pikkelyeket és szemeket.
Forrás: Dremel

babok8
 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...