KREATIV Café

Magyarország vezető kreatív portálja

A kreativítás jegyei a kézírásban

Image A kreativításnak nagyon fontos feltétele a képzelet ereje. A kreatív képzelet képes az emlékképek új átrendezésére és a valóság hiányosságainak kiegészítésére.
A fantázia akár nagyszerű alkotások létrehozásában is közreműködhet, és ennek jelenlétét a kézírás sokféle módon tükrözi.( Utasi Ilona - Grafológia)

jordan SneakersZapatillas de baloncesto Nik

Egy kreatív ember kézírásának egészére pillantva szembetűnő a magas formanivó melletti sok szabálytalanság, melyek mégis eredeti betűformákat, egyéni megformálásokat eredményeznek.
A fantáziadús emberek gondolatainak szárnyalását nem lehet keretek közé zsugorítani, ezért is vannak a  szabálytalanságok kézírásukban. Az írásképük is többnyire nagyméretű, a térfelosztás önkényesnek mondható.
A nyomaték gyenge, az íráskép szellős, mert a szellem szabad szárnyalása nem tűri a „földhöztapadt” struktúrákat.

Előfordulhatnak túlzások, telt hurkolások, különösen a felső zónában, mely a szellemi élet területének tükre.
Gyakran kötetlen az írás, mert az alkotó képzelet hatása alatt nehéz másokhoz alkalmazkodni, vagy kötődni, főleg az ihletett pillanatokban.

Image

A kézírás apró részletei is árulkodóak.

Példaként: relatíve magas a betűk felső zónája, mely a szellemi terület, a képzelet fontosságára utal. Szellemes egyéni betüformák, lendület jellemzi az írást.
Megjelenhetnek a „ligatúrák”, ahol két betű (pld. az „ly”) válik eggyé, vagy a bekötött ékezetek és áthúzások, amikor az ékezet, vagy az áthúzás a következő betűhöz kapcsolódik, ugyanazzal a mozdulattal.

 

Image

Ha a fent felsorolt grafikus jelenségek feltűnnek egy magas formanívójú, az intelligencia jegyeit is hordozó kézírásban, joggal gondolhatunk arra, hogy az írás tulajdonosa kreatív képzelettel megáldott (vagy megvert) ember, aki vala-mely művészeti ághoz is vonzódhat, esetleg műveli is azt.

Az sem baj, ha észrevesszük az u.n. „kontrolljegyeket” is az író személynél,  (melyről későbbiekben külön is írok majd) mert a realista, kontrollált képzeletű emberek csapongástól mentes alkotásai megnyugtatóan hatnak a szemlélőre mindamellett, hogy Õk is képesek a katarzis élményét nyújtani – gondoljunk pld. az építészekre és az általuk létrehozott nagyszerű alkotásokra.

Vajon Ön kreatív személyiség? Kibontakoztatja a szunnyadó lehetőségeit?
Minderre választ kaphat az íráselemzése során!      

 Utasi Ilona
         30 476 0009

 

 A cikkekben szereplő sablonok a fenti menüpont alatt és itt, a SABLONOK oldalon találhatók. A cikkben szereplő sorszám alapján tudod beazonosítani.

 

 

 

 

Videó

Loading ...